Utakmica sa Slovačkom

Nikola Prce: U Slovačkoj želimo osigurati dodatne kvalifikacije

Sport / Rukomet | 13. 01. 2016. u 08:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U stožeru rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine pred odlučujući ogled kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj protiv Slovačke vlada odlično raspoloženje.

Izbornik Dragan Marković i njegovi izabranici svjesni su snage današnjeg protivnika, ali i činjenice šta im duel u Hlohovecu može donijeti. Bh. tim pobjedom ili remijem večeras protiv domaćina ima priliku ovjeriti plasman u dodatne kvalifikacije za SP koje će se održati 2017. godine.

Ono što je dobra stvar za bh. tim jeste činjenica da im odgovara i poraz do četiri gola razlike, pa bi u tom slučaju u posljednjem kolu 16. siječnja u Tuzli protiv Litve pobjedom mogli osigurati ulazak u dodatne kvalifikacije.

Čovjek koji je posljednjih godina jedan od ključnih igrača bh. reprezentacije je iskusni kapetan Nikola Prce koji se nada da će zajedno sa svojim suigračima večeras proslaviti plasman u dodatne kvalifikacije.

''Jasno je da nas čeka ključna utakmica, jer ako dobijemo Slovačku u dodatnom smo plasmanu i ogled sa Litvom ništa nam ne bi značio. Probat ćemo dati sve od sebe i tu utakmicu riješiti u svoju korist ili remizirati. No, isto tako postoji i ta druga šansa da ne izgubimo sa više od četiri razlike i onda pod imperativom pobjede dočekati Litvu u Tuzli. Ipak, nadam se da ćemo sve riješiti u Hlohovecu“, rekao je u Slovačkoj reporteru Agencije Anadolija Prce.

Kapitan bh. rukometaš dodao je da bi saznanje da im odgovara i poraz od četiri razlike mogao biti velika prednost u odnosu na Slovake. Po njemu u rukometu je jako teško stizati nečiju prednost, posebno ukoliko se BiH bude dobro držala do završnice utakmice, jer će onda rasti nervoza kod rivala.

Domaćin se nada ogromnoj podršci sa tribina u dvorani u Hlohovecu čiji je kapacitet 2.000 mjesta. Dosta je akustična i reklo bi se da je riječ o pravoj rukometnoj dvorani u kojoj se može izvršiti veliki pritisak na protivnika, ali i na suce što u rukometu ponekad zna odigrati ključnu ulogu.

''Igramo stalno pod pritiskom i to nam nije problem. Konstantno igramo s tom nekom presijom. Čitave kvalifikacije, i prošle i ove, su protekle u takvom nekom tonu. Europsko prvenstvo koje će ovih dana početi u Poljskoj izmaklo nam je za jednu loptu u šokantnoj završnici u Danskoj, tako da za nas to ne bi trebalo predstavljati problem. Stoga, mislim da ovo što moramo ići na pobjedu u gostima nije za nas neki veliki problem. Trebamo ući u taj ogled sa namjerom da završimo kvalifikacije, a i ako izgubimo sa dva ili tri gola ostaje nam ta velika šansa sa Litvom“, zaključio je kapetan reprezentacije BiH.

Izbornik Marković i reprezentativci jučerašnje poslijepodne i večer proveli su odmarajući se i analizirajući protivnika u mirnom ugođaju hotela Teniskog centra ''Emipre'' u Trnavi. Dolazak na današnju utakmicu najavilo je i dvadesetak ''Bh fanaticosa'', koji će pokušati pružiti podršku Markovićevim pulenima u, kako je domaćin najavio, rasprodanoj dvorani u Hlohovecu.

Rukometni savez Slovačke, koji od države godišnje dobije minimalno milijun eura, nada se da bi današnjim trijumfom nad BiH mogao vratiti svoj nacionalni tim na staze uspjeha gdje je bio prije četiri, pet godina. Pred bh. rukometašima je težak posao jer Slovaci u svojim redovima imaju nekoliko odličnih pojedinaca među kojima se izdvaja Richard Stochl, iskusni čuvar mreže njemačkog Rhein-Neckar Lowena.

Utakmica Slovačka – BiH igra se večeras sa početkom u 18 sati u dvorani u Hlohovecu. Pravdu će dijeliti Andre Hansen i Oistein Pettersren, sudački par iz Norveške, dok je delegat Christian Kaschutz iz Austrije.

Nakon četiri kola u skupini 1 BiH je lider sa sedam bodova, a slijedi je Slovačka sa pet. Treća je Litva sa četiri, dok je Kosovo na posljednjem mjestu bez boda.

Kopirati
Drag cursor here to close