Pere me veselje

Na stadionima 5.000 bh. navijača, a kod kuće gužve u fan zonama

Sport / Nogomet | 10. 06. 2014. u 07:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najvatreniji navijači nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine imat će priliku po prvi put u povijesti naše zemlje otputovati na veliko natjecanje i bodriti ''zmajeve'' na utakmicama svjetskog prvenstva u Brazilu.

Smotri najboljih svjetskih nogometnih ekipa prisustvovat će bh. navijači koji su uspjeli izdvojiti poveću svotu novca za putovanje, smještaj i utakmice u Brazilu, koja ovisi od aranžmana za koji su se opredijelili.

Kako je Agenciji Fena kazao predstavnik Nogometnog saveza BiH u Brazilu Adnan Džemidžić, Sušićeve izabranike na sve tri utakmice u Rio de Janeiru i Salvadoru bodrit će između 4.000 i 5.000 navijača.

''Grupa od oko 200 BH Fanaticosa kupila je karte preko Saveza i registrirala se na FIFA-inoj stranici. Očekujemo da će na svakoj utakmici biti između četiri i pet tisuća naših navijača, ali ne možemo točno reći koliko njih dolazi iz BiH a koliko iz dijaspore. Najljepši podatak je da će cijeli Brazil navijati za BiH'', rekao je Džemidžić.

Navijači BiH koji su odlučili posjetiti daleki Brazil, pored utakmica reprezentacije moći će se družiti u fan zonama, odsjedati u hotelima od tri i četiri zvjezdice, obilaziti znamenitosti i uživati u čarima najveće južnoameričke države.

Oni željni navijačke atmosfere utakmice BiH, ali i Hrvatske, moći će gledati u ''fan zonama'' koje se ovih dana pripremaju diljem BiH. Kao najveća spominje se ona koja će biti smještena u središtu Sarajeva.

Takozvano ''Zmajevo gnijezdo'' će biti otvoreno od 12. lipnja do 13. srpnja na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović. Navijači će imati priliku gledati nogometne utakmice SP-a na velikom LED ekranu, uz mnoštvo drugih aktivnosti poput natjecanja u stolnom nogometu, klađenju uživo i nagradnim igrama.

Otvorenje ''Zmajevog gnijezda'' je zakazano za 12. lipnja u 18 sati, kada će nastupiti grupa Diskobajagi, nakon čega će posjetioci gledati zvanično otvorenje SP-a susretom Brazil - Hrvatska.

''Zmajevo gnijezdo'' će biti otvoreno svaki dan od podneva do tri sata iza ponoći.

No, i Čapljinci se hvale najvećom '''fan zonom'' koju organizira Udruga navijača hrvatske reprezentacije Uvijek vjerni na sportskom centru gdje će se pratiti utakmice hrvatske reprezentacije. Uz veliki video zid (devet puta osam metara) bit će organiziran niz drugih sadržaja u kojima će nastupati glazbenici iz Hercegovine.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu za ogromnu većinu ljubitelja nogometa iz Bosne i Hercegovine, točnije čitave regije, zbog udaljenosti Brazila, cijena prijevoza i ostalih nepogodnosti, bit će isključivo vezan uz ekrane.

Kako je Mostar (politički) specifičan grad, odluku vezanu za javni red i mir i produženo radno vrijeme ugostitelja donijet će danas županijska skupština.

Što se tiče službenih objava ''fan zona'', osim ugostitelja, ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu susret će moći gledati na video zidu u Vojnu te na nogometnom terenu u Ilićima. S druge strane, Zmajevi će se, kao i do sada, okupiti na Trgu Musala, koji će biti u znaku plavo-žute boje.

Unatoč nogometnom ludilu, veliki broj građana će ipak utakmice gledati kod kuće što zbog kasnih termina što zbog novčane krize. No, krizu pak osjetili trgovci, pa je predstojeće svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu utjecalo na rast prodaje televizijskih uređaja u BiH za oko 30 posto u prvih pet mjeseci ove godine.

Tako je u prvih pet mjeseci 2014. u BiH uvezeno 59.641 televizora, u vrijednosti 27 milijuna KM.

"U BiH je u ovoj godini uvezeno 13.387 televizora više u odnosu na isti period prošle godine, kada je uvezeno ukupno 46.254 komada TV prijemnika, ukupne vrijednosti 21 milijun KM", kaže načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje BiH, Ratko Kovačević.

Već smo pisali o tome kako će državna televizija BiH, vlasnik prava na SP za područje Bosne i Hercegovine, imati čak desetsatni dnevni program posvećen brazilskom Mundialu. BHT neće propustiti niti jednu utakmicu.

S druge strane, HRT će prenositi sve 64 utakmice, te da će na njemu ukupno biti angažirano 150 djelatnika, od toga 26 u Brazilu.

"Projekt 'Brazil 2014' istodobno je i prvi pravi multimedijski događaj koji će HRT pratiti na svim mogućim platformama i razinama. Osim izravnih prijenosa u HD formatu i to u normalnom DVBT standardu te live streama, prvi puta jedan tako veliki događaj naći će se i na zaslonima tzv. pametnih mobitela s posebnom aplikacijom“, poručili su s HRT-a.

Bez obzira što će eventualno zatamnjenje signala HTV-a mnogima zasmetati, što će neki to okrenuti u dnevnopolitičke svrhe, stvar je prilično jednostavna: BHT ima prava na SP za područje BiH, a HTV nema. BHT će po prvi put utakmice prenositi u HD rezoluciji, a najava kako bi se zbog toga tv-pretplata trebala uvećati za pola marke, izazvala je burne reakcije.

Kopirati
Drag cursor here to close