U jednom letu 57 km

Mostarski paraglideri letjeli od Mostara do Tomislavgrada

Sport / Flash | 24. 03. 2012. u 08:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva mostarska paragliding pilota Mario Knezović i Bruno Jovanović ostvarili su veliki uspjeh preletjevši udaljenost od 57 kilometara od Mostara do Tomislavgrada.

Mostarci su letjeli paragliding disciplinom prelet, što je najzahtjevnija disciplina jer se treba poklopiti više faktora za dobar let, vrijeme, oprema, iskustvo, kondicija, odluke, hrabrost…

Dionicu su preletjeli dostižući visinu od 3000 metara i jedreći iznad vrhova Čabulje, padina Čvrsnice i Vrana.

''Apetiti i želje su bile puno manje od ostvarenog s obzirom da je treći mjesec i da se takve visine i udaljenosti postižu u ljetnim mjesecima. Prvo smo namjeravali odletjeti do Bogodola i možda nazad na Planinicu, ali kako smo imali vrhunske uvjete iskoristili smo ih na najbolji mogući način i odletjeli do Tomislavgrada'' rekao nam je jedan od letača Mario Knezović.

Knezović ističe kako je ovo trenutno treći najduži let paragliderom iznad BiH.

Namjerava u sljedeće dvije godine preletjeti granicu od 100 km slobodnog preleta iznad BiH. Dodaje kako tereni u Hercegovini teoretski mogu ponuditi uvjete za taj pothvat.

''Preko radio stanice smo se stalno dogovarali o ruti letenja i trenutnoj poziciji, pa su nas kolege iz Sarajeva (80km zračne linije) čule i davali nam podršku putem radio valova što nas je potaknulo da se više potrudimo'', priča nam Knezović.

Napomenuo je i kako im je temperatura, koja je na visini od tri kilometra jako niska, dosta otežavala let.

''Sletjeli smo bez problema u Mandino Selo nadomak Tomislavgrada gdje nas je dočekao lokalni letač koji sa nevjericom prima informacije da smo poletjeli iz Mostaru. U nevjerici nas je pitao gdje nam je auto da nas vrati do njega misleći da smo došli na njihovo letilište da malo letimo'', rekao je na kraju Mario Knezović.

Paragliding let od Mostara do Tomislavgrada letjeli su na paraglideru bez motora u utorak 20. ožujka 2012. godine. Visine se na ovaj način postižu zahvaljujući termalnim (vertikalnim) vjetrovima. Visinu su ''popravljali'' 15-tak puta. U par navrata spuštali su se na 100 metara iznad tla spremni za slijetanje, ali su opet uzletjeli dovoljno visoko za krenut dalje.
Kopirati
Drag cursor here to close