Four Four Two

Mostarski derbi uvršten u 50 najvećih derbija svijeta

Sport / Nogomet | 29. 04. 2016. u 09:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradski derbi između FK Veleža i HŠK Zrinjskog uvršten je među 50 najvećih svjetskih derbija.

Upravo jedan od najpoznatijih nogometnih svjetskih portala Four Four Two uvrstio je ovaj derbi među najvećih 50 derbija.

'Ovo niste očekivali zar ne? Ali mostarski derbi je jedan od najfascinantnijih i najburnijih okršaja', piše Four Four Two.

''Sada u Bosni i Hercegovini, Mostar je grad koji je geografski podijeljen rijekom Neretvom što je, u ratu, stvorilo etničko-kulturološke podjele između Hrvata katolika i Bošnjaka muslimana.

Nazvan po hrvatskom plemiću koji je umro braneći zemlju od Osmanlija, Zrinjski se dugo identificira s hrvatskim nacionalizmom, a Velež su osnovali etnički miješani komunistički anti-monarhisti'', navodi Four Four Two.

Stranica navodi kako su se ove dvije strane prvi put susrele 1922. godine, ali politička uvjerenja dovodila su do čestih zatvaranja klubova, također su naveli kako je Zrinjski ugašen nakon kraja Drugog svjetskog rata, a njihove arhive uništene. Dva kluba su se ponovo susrela nakon 62 godine kada je uspostavljena jedinstvena nogometna liga BiH.

'Zrinjski ostaje simbol hrvatskog identiteta, ali s Veležom je stvar kompliciranija. Još uvijek naginju na lijevo (njihovi navijači nose majice s likovima Che Guevare i maršala Tita), klupska podrška je uglavnom muslimanska. Zbog svoje povijesti, zemljopisa, politike, etniciteta i kulture, mostarski derbi je jedan od svjetskih najfascinantnijih utakmica', zaključuje Four Four Two.

Kopirati
Drag cursor here to close