Kompleks

Mostar napokon dobiva pravu sportsku dvoranu: "Čim krenemo izgradit ćemo je za 12 mjeseci!"

Lifestyle / Zdravlje | 21. 06. 2013. u 13:35 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da Mostar nema dvoranu poznata je (i otrcana) priča. Međutim, nepostojanje jednog adekvatnog sportskog objekta koji bi zadovoljio potrebe velikog broja sportskih klubova veliki je problem.

Mala školska dvorana na Bijelome brijegu i ona u Sjevernom logoru (donekle) zadovoljavaju samo najosnovnije zahtjeve, ako i toliko. Dvorana u blizini hotela Ero se vjerojatno neće nikada napraviti, a HKK Zrinjski je imao pohvalnu, ali utopijsku ideju da napravi košarkaški dom na Kantarevcu.

Jedan sportski kompleks od javnog je značaja, ali u kapitalizmu kojem težimo, i u državi u kojoj živimo, nemoguće je izgraditi bez privatnog kapitala.

Da se sportska dvorana koja se gradi i uspije završiti, bila bi neodrživa, odnosno dogodilo bi joj se ono što se događa splitskom Spaladiumu – bila bi zatvorena”, kaže za Bljesak.info Dragan Mikulić, ravnatelj Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru.

Upravo je Studentski centar inicijator ideje i projekta koji bi trebao riješiti višegodišnji problem Mostara, vjerojatno najvećeg grada u BiH bez funkcionalne sportske dvorane.

Sportska dvorana će imati mjere 45 metara dužine s 27 metara širine. Namjena bi joj bila za sportske događaje, koncerte, ali i rekreaciju. Bazen zatvorenog tipa (25 puta 17) bi se nalazio pored dvorane, a 100 dvokrevetnih i 25 jednokrevetnih soba imat će internet, velike televizore i sav prateći komfor.

Mikulić je već duže vrijeme zaokupljen svojim najvećim projektom i, kako sam kaže, najvećim projektom u poslijeratnom Mostaru. SC namjerava izgraditi kulturno-sportski kompleks u blizini starog paviljona Studentskog doma.

Kompleks bi činila multi-sportska dvorana od oko 1000 do 1800 mjesta, bazen i smještajni objekt.

Idejni projekt kompleksa već je prihvaćen. Na natječaj u trima dnevnim novinama javilo se 12 projekata, a nagrađenih je pet.

Da Mostar nije u krizi kakvoj jeste, kod stepenica za  Bijeli brijeg već bi odavno bili radovi, no i ovako Mikulić očekuje da se ideja počne provoditi u djelo. I to vrlo skoro.

Izgradnju ćemo financirati 50 posto od kredita, a 50 posto prikupljanjem sredstava. Kredit će se vratiti u roku 12 godina, to jamčimo, a drugu polovicu donijet će Studentski centar, grad Mostar, donatori… Treba naglasiti da je i Vlada Republike Hrvatske obećala pomoć pri gradnji. Kada sve bude gotovo s financijskog aspekta, sama izgradnja trajat će maksimalno 12 mjeseci”, dodaje za Bljesak.info Mikulić.  

Razlika između ovog projekta i dosadašnjih, uglavnom neuspješnih projekata u tome je što bi se ovaj kompleks bio samoodrživ. Mikulić kaže kako Studentski dom nema kapacitet da zadovolji ogromnu potražnju za smještajem. Od izdavanja soba u paviljonu, te rentanjem dvorane i  bazena projekt bi se otplatio u bliskoj budućnosti.

Naš Studentski centar nudi najjeftiniji smještaj u regiji, gdje za 145 konvertibilnih dobije smještaj, tri obroka dnevno i sav mogući komfor. U novom objektu imali bi 125 takvih soba, s tim da bi 25 bile rezervirane za profesore od kojih trenutno zarađuju privatni stanodavci”.

Prednost korištenja nove dvorane i bazena imali bi studenti i sportske ekipe koje su trenutno pod okriljem Studentskog centra. Ipak, od nove dvorane koristi bi imali svi, od građana Mostara do samog Grada na čijem zemljištu bi bio kompleks.

Pri Sportskom savezu grada Mostara egzistira 58 klubova. Ne treba ni govoriti koliko bi jedna moderna dvorana značila za sport u Mostaru”, ističe Mikulić istaknuvši još jedan veliki potencijal ovog projekta.

Mi imamo košarkašku i malonogometnu ekipu pri Studentskog centru, a već sada nam se javljaju strani studenti sportaši koji bi željeli da ih primimo. Kada budemo imali dvoranu i dodatni paviljon onda zamislite interes stranih sportaša koji bi za malo novca dobili smještaj, hranu, obrazovanje i priliku da se sportski razvijaju. Mostar bi u tom slučaju dobio pravi sveučilišni kampus, vrlo sličan onima u razvijenom dijelu svijeta”.  

Kopirati
Drag cursor here to close