Izvukli se

MOO ipak neće suspendirati Ruse

Sport / Ostali sportovi | 24. 07. 2016. u 15:37 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je kako neće suspendirati ruske sportaše s olimpijskih igara u Rio de Janeiru zbog dopinga.

Izvršni odbor MOO-a je na današnjoj telefonskoj sjednici odlučivao o sudbini ruskih sportaša nakon što je istraga pokazala da su ruski državni organi provodili program sustavnog dopingiranja sportaša.

Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja. Kanadski odvjetnik, koji je vodio neovisnu istragu, je napisao kako su uz rusko ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija te federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tijekom svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

MOO je ipak donio odluku da neće suspendirati Rusiju, ali je odluku o suspenziji prepustio pojedinačnim sportskim savezima. Predsjednik MOO-a Thomas Bach je u najavi sjednice poručio kako će pokušati pronaći ravnotežu između 'kolektivne krivnje' i 'pojedinačne pravde'.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) je već ranije suspendirala ruske atletičare iz svih svojih natjecanja uključujući i OI u Rio de Janeiru.

Rusija se žalila Sportskom arbitražnom sudu, ali je ta žalba odbijena. Ukupno je 68 ruskih atletičara podnijelo pojedinačne žalbe, no prihvaćena je samo jedna - skakačice u dalj Darije Klišine koja je u zadnje tri godine trenirala u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kopirati
Drag cursor here to close