F1

McLaren od 2013. s Hondinim motorima?

Sport / Flash | 19. 11. 2011. u 12:43 Totalsport

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Momčad McLarena u Svjetskom prvenstvu Formule 1 razmatra mogućnost promjene dobavljača motora nakon isteka ugovora s njemačkim Mercedesom.

Mercedes ima važeći ugovor sa momčadi iz Wokinga do kraja iduće sezone te ozbiljno razmatra prelazak na Hondine motore i to najvjerojatnije za sezonu 2014. godine. Naime, tada će sve momčadi prema pravilima prijeći sa sadašnjih V8 3.5 litarskih atmosferskih motora na 1.6 litarske V6 motore sa prednabijanjem zraka (turbo). Za sada nema službenih potvrda iz McLarena, stoji u vijesti koju donosi njemački list Auto Motor und Sport.

Prema izjavi Hondinog menadžera, Honda je tehnički spremna za povratak u Formulu 1, ali uprava japanskog proizvođača još nije donijela odluku da li će do toga i doći. Mercedes je prodao svoj udio u McLarenu nakon što su 2009. godine kupili tadašnji Brawn i preimenovali ga u Mercedes GP.

Dogovor između Mercedesa i McLarena osigurava besplatno snabdijevanje McLarena Mercedesovim motorima do kraja 2012., te osigurane motore sa trokrakom zvijezdom do 2015. godine uz naknadu od oko osam milijuna eura ukoliko se momčad iz Wokinga odluči na takav potez. Trenutno Mercedes snabdijeva tri momčadi u Formuli 1 svojim motorima (McLaren, Mercedes GP i Sahara Force India), Renaultovi motori će iduće godine pokretati bolide u četiri momčadi, Ferrarijeve motore koriste tri momčadi, a ostale dvije pogone motori Coswortha.

Honda se iz Formule 1 povukla na kraju 2008. godine, kada njihova (bivša) momčad mijenja ime u Brawn GP.

Tijekom prijašnje suradnje s McLarenom, koja je trajala od 1988. do 1992. godine, bila je vrlo uspješna osvajanjem sva četiri naslova prvaka, od kojih je tri osvojio Ayrton Senna i jedan Alain Prost.

Sadašnji vozač McLarena, Jenson Button, je pak proveo šest godina sa Hondom i često naziva Japan svojom drugom domovinom.

Kopirati
Drag cursor here to close