Metković-Ploče

Maraton lađa na Neretvi: Čapljinci jedina ekipa iz BiH

Sport / Flash | 12. 08. 2016. u 08:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je veslanje u Hercegovini slabo zastupljen sport, zahvaljujući čuvenom Maratonu lađa na Neretvi, u toplijem dijelu godine živne Neretva, a sve brojniji veslači paraju vodu pripremajući se za krkljanac od Metkovića do Ploča.

Tradicionalni, devetnaesti Maraton lađa na Neretvi, koji se vozi od Metkovića do Ploča, veslat će se i ove godine drugog vikenda kolovoza.

Ove godine Bosnu i Hercegovinu predstavljat će samo jedna ekipa - Udruga lađara ''Čeljevo'' iz Čapljine, a veslači ove ekipe već se mjesecima vrijedno pripremaju za ovu sportsku manifestaciju, potvrđeno je za Bljesak.info.

Zahtjevne pripreme

''Za nastup na Maratonu lađa na Neretvi pripremamo se više od osam mjeseci. S obzirom da je utrka jako zahtjevna i da iziskuje veliku spremnost, obavili smo snažne pripreme na kopnu i na vodi'', ističu za Bljesak.info iz Udruge lađara ''Čeljevo'' Čapljina.

S obzirom da se od Metkovića do Ploča vesla nešto više od dva i pol sata, potrebno je rasporediti snagu kako bi se došlo do cilja i ostvarilo dobar rezultat.


Ekipa Čeljeva na Maratonu lađa na Neretvi 2015. godine (Foto: Bljesak.info)

Prvi nastup Čeljevčani su imali prije 11 godina godina, a najbolji plasman bio im je šesto mjesto.

''Nadamo se da ćemo ove godine napraviti dobar rezultat, ali najvažnije je da ne bude nikakvih ozlijeda i da sve protekne u najboljem redu. Mi ćemo dati sve od sebe da da najbolji mogući način predstavimo Čapljinu i Bosnu i Hercegovinu'', ističu za Bljesak.info čeljevski lađari.

O maratonu i neretvanskoj lađi

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, tradicionalnih autohtonih plovila u dolini Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, na relaciji dugoj 22. 500 metara, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske.

Cilj Maratona lađa je očuvanje i otrgnuće od zaborava i propadanja stare izvorne neretvanske lađe. Ono što je sinjska alka za Cetinsku krajinu, to je Maraton lađa za dolinu Neretve, ono što je gondola za Veneciju, to je lađa za Neretvane...


Maraton lađa na Neretvi 2015. godine (Foto: Bljesak.info)

Lađa u kojoj se vesla mora biti tradicionalnog oblika i prema dimenzijama propisanih pravilnikom sa točno utvrđenim brojem i dimenzijama lukoća (rebara). Trup lađe mora biti od drveta, sa točno određenom debljinom daske.

Pobjednička ekipa dobiva zlatne medalje, veliki prijelazni pobjednički brončani štit kneza Domagoja i manji štit u trajno vlasništvo te novčanu nagradu. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa dobivaju srebrene i brončane medalje te manje štitove u trajno vlasništvo kao i novčane nagrade.

Kopirati
Drag cursor here to close