447. skokovi

Lorens Listo sedmi put uzeo titulu najboljeg skakača sa Starog mosta

Sport / Flash | 28. 07. 2013. u 17:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lorens Listo pobjednik je 447. izdanja skokova sa Starog mosta u Mostaru u disciplini lasta. To je Listi sedma pobjeda u ovoj disciplini.

U istoj disciplini titulu viceprvaka ponio je Mustafa Šarić, dok je trećeplasirani bio Marijan Milanović.

U disciplini skokova na noge - let, pobjednički trofej pripao je Kenanu Jugi. Drugoplasirani je bio Igor Kazić, a treće mjesto zauzeo je Ermin Sarić.

Manifestaciju je svečano otvorio federalni premijer Nermin Nikšić.

Današnjim skokovima nazočilo je više tisuća gledatelja, koji su aplauzima i ovacijama bodrili skakače.

Ove godine najmlađi je skakač bio Ahmed Cerović, hrabri 14-godišnjak.

Na ovogodišnjim skokovima, 53 skakača odmjerila su snage u skokovima s povijesnog naslijeđa Mostara i simbola ovog grada, Starog mosta na plavoj Neretvi.

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru, koji je pod zaštitom UNESCO-a, tradicija su duga 447 godina. Svake godine, najodvažniji se penju na Most i s 27 metara visine skaču u hladnu Neretvu. Na natjecanju su sudjelovala 53 skakača iz Bosne i Hercegovine i regije, od kojih 26 u disciplini skakanje na noge, i 27 u skokovima na glavu.

Čak i dok je most bio srušen nakon rata u Bosni i Hercegovini, mostarske laste i gosti iz brojnih svjetskih zemalja, održavali su ovu tradiciju.

Skokovi pretvaraju Mostar u turistički centar krajem srpnja svake godine. Iz najveće džezve sarajevskog kazandžije Nasira Jabučara, godinama se služi kava prolaznicima i gledaocima, a više desetina skakača bori se za 'prestižnu' nagradu najboljeg skakača.

 

Kopirati
Drag cursor here to close