Maraton lađa na Neretvi

Lađari Čeljeva iz Čapljine u boju za štit kneza Domagoja

Sport / Flash | 09. 08. 2014. u 13:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga lađara Čeljevo Čapljina i ove će godine, točnije deveti put zaredom, nastupiti na Maratonu lađa od Metkovića do Ploča koji će se upriličiti danas startom u 17 sati.

Predsjednik Udruge lađara Čeljeva Rafo Kordić priča kako je sve krenulo 2005. godine kada su na maratonu nastupili kao debitanti.

''Prije toga sam osobno bio nekoliko puta na maratonu i ono što sam primijetio je to da nijedna ekipa ne dolazi iz BiH. Došli smo na ideju da se i mi uključimo, jer temeljna Udruga lađara Neretve tražila je sponzora za lađu, a Općina je to sponzorstvo prihvatila'', prisjeća se Kordić.

Od tada niti jedne godine nisu izostali s ovog natjecanja koje iziskuje mnogo fizičkih i psihičkih priprema.

U to vrijeme početaka nije bilo jednostavno okupiti ekipu, jer su svi, kaže Kordić, ulazili u nešto novo, bez iskustva i znanja. Sada su već došli do faze kada imaju svoju lađu za trening, a u počecima su je morali posuđivati, piše Dnevni list.

Najbolji rezultat koji su lađari Čeljeva postigli na ovom natjecanju bio je osvajanje petog mjesta, a osim toga jednom su prilikom na brzinskoj utrci, koja zapravo služi kako bi se odredio poredak ekipa na samom maratonu, bili drugi.

''To su dva rezultata kojima se možemo pohvaliti jer je konkurencija jaka. Bilo je par spornih utrka gdje smo također ostvarili dobre rezultate, tako da smo mi sve u svemu zadovoljni sami sobom'', kaže zadovoljno Kordić.

Oni su bili prva ekipa s područja Čapljine, odnosno BiH, koja je nastupila na Maratonu lađa, a sada već, devet godina poslije, na ovom natjecanju sudjeluju još dvije s čapljinskog područja – Troja Gabela i Karaotok/Višići, koji su debitanti.

Maraton lađa se svake godine održava drugu subotu u mjesecu kolovozu, a pripreme za njega počinju mnogo prije ako se želi ostvariti zadovoljavajući rezultat. To podrazumijeva početka priprema već u siječnju kada su aktualne suhe pripreme, odnosno treninzi u teretanama i na otvorenom, a na vodu se izlazi tek početkom lipnja, od kada se svaki drugi dan treninzi održavaju na dvostrukoj dužoj ruti od one na kojoj se maraton održava.

''Da bi se preveslalo maraton koji je dug 22,5 kilometara, potrebno je oko sedam tisuća zaveslaja. Pa, evo, pokušajte sami sebi predočiti koji je tu napor potreban. Tijelo je u posebnom položaju koji iziskuje napor, a opet pored toga svega svih deset veslača mora biti usklađeno i sinkronizirano'', priča Kordić.

Tijekom priprema dosta se radi i na psihičkoj spremnosti veslača. Sve navedeno često rezultira tjelesnim ozlijedama, od kojih se upala mišića smatra najblažom, ali bude tu i ozljeda ramena i leđa. Riječ je, objašnjava predsjednik Udruge lađara Čeljevo, o doista posebnom natjecanju, i tko god nije sudjelovao u njemu kao veslač, ne može do kraja razumjeti njegovu težinu, piše Dnevni list.

Sam start poseban je doživljaj, kako za lađare, tako i za publiku, koja se godinama već broji u desecima tisuća, a Kordić kaže, prisjećajući se prijašnjih maratona, kako adrenalin proradi u sekundi, kada se vidi toliki broj ljudi na kopnu, i još 32 lađe oko sebe. Rivalstvo se osjeti u zraku, jer svaka ekipa želi izboriti što bolji plasman, što uključuje doslovno borbu na vodi.

''Svaka ekipa se gura da dođe u što bolju poziciju zbog čega često dolazi do sudara lađa. Gubi se vrijeme jer je lađu potrebno ponovno pokrenuti, ali opet to je ono što se svake godine događa, i što je valjda neizbježno'', kaže Kordić, pa je, dodaje, pored mnogo truda i napora na samom startu potrebno imati i mnogo sreće.

Naime, prije početka svaka ekipa izvlači broj lađe kojom će veslati. Udruga lađara Metković raspolaže lađama kojima se lađari natječu, ali se one razlikuju po kvalitetu. Tako se znalo dogoditi da ekipu koja je bila favorit na brzinskim utrkama zapadne lađa koja nije na samom vrhu po kvaliteti, što automatski ruši njihov rejting.

''Unatoč svemu, nadamo se dobrom rezultatu. Na brzinskim utrkama održanim u srijedu zauzeli smo deseto mjesto, što je za nas dobar rezultat. Ovim putem se zahvaljujemo svim našim sponzorima i naravno pozivamo sve da nas dođu bodriti'', poručio je Kordić za kraj.

Kopirati
Drag cursor here to close