Sarajevo

Kristijan Čuljat osvojio titulu pobjednika međunarodnog turnira u tavli

Sport / Flash | 04. 05. 2015. u 06:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnik Hrvatske Kristijan Čuljat odnio je titulu najboljeg igrača na Međunarodnom turniru u tavli Sarajevo Open 2015. koji se održao 2. i 3. svibnja, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon kvalifikacijskih mečeva u uži krug natjecanja su, pored Čuljata, ušli Samid Dedaković iz Bosne i Hercegovine koji je došao na drugo mjesto, Attila Kenez iz Mađarske koji je zauzeo četvrto i Arda Findikoglu četvrto mjesto. 

Najbolji igrač tavle za AA je izjavio kako je tavlu počeo igrati prije tri godine iz zabave i hobije i da je danas pobijedio zahvaljujući sreći.

"Igram samo tri godine, ali nemojte to objaviti jer će se drugi ljutiti", rekao je Čuljat uz osmijeh i dodao da je imao najviše sreće. 

Direktor turnira Fikret Krka kazao je da je izuzetno zadovoljan održanim turnirom.

"Ovo je epohalan događaj za Tavla savez Bosne i Hercegovine, za sve igrače tavle i za naš grad", izjavio je Krka.

Kao osoba koja tavlu igra godinama kazao je da se ona u Sarajevu igra dugo, ali da je postala izuzetno popularna u posljednje vrijeme. 

"U Sarajevu se tavla igra veoma dugo. Na ove prostore je došla dolaskom Turaka, iako je poznata već četiri ili pet tisuća godina, još iz Mezopotamije i Perzije", kazao je.

Prvobitno su sudjelovanje u turniru bili zakazali igrači iz Srbije. Krka je kazao da je do otkazivanja u posljednjem trenutku došlo vjerojatno zbog događanja proteklog tjedna u BiH i regiji, aludirajući na slučaj u Zvorniku. 

Europski backgammon savez službeno je formiran u rujnu 2014. godine, na inicijativu Tavla saveza BiH, koji se nalazi među osam zemalja osnivača.

Tavla je jedna od najstarijih igara i igra se u cijelom svijetu, ali je samo u nekolicini zemalja priznata kao misaoni sport. Među tim zemljama je i Bosna i Hercegovina. Tavla savez BiH koji se zalaže za promoviranje ove igre bio je među inicijatorima za formiranje Europskog backgammon saveza 2014. godine. 

Sarajevo Open je prvi turnir koji je održan u skladu s pravilima Evropske Backgammon federacije i najveće je natjecanje u tavli koje se do sada održalo u BiH. Održano je uz podršku Općine Stari Grad, a u organizaciji Tavla kluba Vratnik. U turniru je sudjelovalo oko 60 igrača iz Mađarske, Turske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. 

Kopirati
Drag cursor here to close