Regionalna košarka

Jelčić: Široki zaslužuje igrati ABA ligu

Sport / Košarka | 19. 07. 2017. u 12:27 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo ABA lige na nedjeljnom je sastanku u Beogradu analiziralo i predvidjelo sve neophodne korake koje je potrebno napraviti kako bi Druga ABA liga počela u sezoni 2017./2018.

I dok se čeka odluka Skupštine, već je nekoliko regionalnih klubova pokazalo izrazito zanimanje za ligu čiji bi se pobjednik plasirao u Prvu ABA ligu. Među njima je i Hrvatski košarkaški klub Široki, najtrofejniji bh. klub iza kojeg je jedna od najlošijih sezona u klupskoj povijesti.

Veliko zanimanje klubova iz BiH

U Drugoj ABA ligi natjecalo bi se 12 klubova, po dva kluba iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH.

''Naša je želja igrati Drugu ABA ligu. Nakon prvih prijava dobili smo informaciju da je zanimanje za nastupom u ligi pokazao samo jedan klub iz Hrvatske i jedan klub iz Makedonije, a iz BiH čak šest klubova. Vodstvo lige poslalo je poziv nacionalnim savezima da prijave svoje klubove'', istaknuo je Igor Jelčić, predsjednik HKK Široki, u opširnom razgovoru za Sportske novosti.

Kako Bljesak.info neslužbeno doznaje, Košarkaški savez BiH nema izričitog stava po ovom pitanju. Naime, iz BiH su zahtjeve za nastup u Drugoj ABA ligi poslali Bosna Royal iz Sarajeva, Sloboda iz Tuzle, Mladost iz Mrkonjić Grada, Zrinjski iz Mostara, Leotar iz Trebinja i Široki.

''Iz Košarkaškog saveza Republike Srpske bili su ustrajni da obvezno bude jedan klub iz Republike Srpske, a drugi iz Federacije BiH. Iz bošnjačke komponente KS BiH predlagali su da prvi sudionik bude Bosna, a da za drugo mjesto razigraju OKK Sloboda iz Zrinjski. U KS Herceg-Bosne također nema određenog stajališta. Naše je mišljenje da posljednja sezona ne bi trebala biti jedino mjerodavna za izbor klubova, već nekoliko posljednjih sezona, uvjeti za igru i ostalo'', ističe Jelčić.

Prijedlog odigravanje kvalifikacijskog turnira

Kako su mišljenja u BiH podijeljena, izgledno je kako će izbor bh. klubova biti prepušten vodstvu ABA lige. Iz KS RS predložili su, ako već nema dogovora o izboru bh. predstavnika, odigravanje kvalifikacijskog turnira zainteresiranih klubova. To bi, kako ističe predsjednik HKK Široki, bilo i najpoštenije rješenje.

''Naše je mišljenje da je Širokom mjesto u Drugoj ABA ligi zbog tradicije igranja 12 sezona u regionalnoj ABA ligi, zbog rezultata koje je ostvario, zbog korektne organizacije utakmica, velike posjećenosti i afirmacije mladih igrača godinama, ali i zbog rezultata u prvenstvu BiH. S devet osvojenih prvenstava i kupova Široki je najbolji klub u poslijeratnoj BiH. No, uvažavamo i želje i drugih. Možda bi turnir bio najpošteniji. Neka se na terenu dobiju dva predstavnika BiH. Mi nemamo ništa protiv. Ako bude kvalifikacija Široki će se prijaviti za nastup i spremno ih dočekati'', zaključio je Jelčić u razgovoru za Sportske novosti.

O svemu bi se već idućeg tjedna trebalo znati više. Skupština ABA lige je 24. srpnja i ona će donijeti konačnu odluku o broju klubova i sastavu Druge ABA lige.

Kopirati
Drag cursor here to close