Marko Grilc

Jedan od najboljih snowboardera oduševljen uvjetima u Sarajevu

Sport / Flash | 16. 01. 2015. u 18:45 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marko Grilc, jedan od najboljih snowboardera na svijetu, boravio je ovih dana u Sarajeva sa TV ekipom snimajući web video epizodu Grilosodes. Kako kaže po prvi put je u glavnom gradu BiH, a oduševljen je uvjete koje pruža grad na Miljacki za ljubitelje ovog sporta. Posebno ga je dojmila arhitektura Sarajeva.

“Sa svojom sam ekipom već nekoliko godina težio da dođem u olimpijski grad. Ipak, tek ove su se stekli uvjeti za takvo nešto. Oduševljen sam arhitekturom glavnog grada BiH, a posebno sam fasciniran planinama oko Sarajeva i uvjetima koje pružaju za nas. Mogu reći da sam ja i cijela ekipa prezadovoljni viđenim“, kazao je Grilc koji od osme godine trenira snowboard.

"Od malih nogu zaljubio sam se u ovaj sport. To je moj način života“, kaže Slovenac koji je jedan od najcjenjenijih snowboardera na planeti.

Grilc dodaje kako je bavljenje ovom sportom ozbiljan posao i da se ne smije obavljati niti milimetar ispod maksimuma. Naglašava kako je tokom dugogodišnje karijere imao i ozbiljnijih ozljeda.

“Proteklih dana sam se isforsirao i već me bole leđa. Kada trenirate ekstremni sport, non – stop imate nekih problema. Imao sam iščašen kuk, problem sa koljenima, dosta toga. Ipak, ništa me nije moglo zaustaviti da nastavim dalje. Čim bih se oporavio, išao bih ponovo na stazu“, dodaje on.

Grilc je četiri puta bio juniorski prvak svijeta. Na planeti je bio najbolji u dva navrata u takmičenju koji uspoređuje sa Wimbldonom u tenisu. Na X- Gamesu je bio treći. Na Europskom prvenstvu je zauzeo drugo mjesto. Također, imao je mnogo pobjeda na međunarodnim nadmetanjima. Marko apostrofira kako je ovaj sport iz godine u godinu popularniji.

“Slovenija tu stoji najbolje u regiji jer je blizu Austrije. Zemlja podno Alpa ima sjajne parkove za snowboard. To je osnova da se ima mogućnost treniranja. Cijela bivša Jugoslavija ima mogućnosti i skijališta da bi u budućnosti bilo to još bolje. Potrebna je samo više investicija. Za sada se više misli na skijanje, dok se manje računa vodi o ekstremnim sportovima koji dolaze. Sa svim snowboarderima iz regije ima sjajne odnose, kontaktiraju me i mi smo kao jedna porodica. Gdje god dođem ljudi mi pomažu i ja njima. Iako smo konkurenti na stazama, mi smo veliki prijatelji“, podcrtava Grilc.

Osvrnuo se na količinu emocija koju doživljava izvodeći akrobacije u zraku.

“Teško je to opisati riječima. Osjećaj je dobar, ali uvijek moramo paziti na svaku finesu da se ne povrijedimo. Nevjerojatan osjećaj, naročito kada sam oko 30 metara u zraku. Uostalom, tada shvatim zbog čega sve ovo radim. No, da bi došli do tog nivoa mora se proći težak put - ići korak po korak. Nikako drugačije“, tvrdi jedan od najboljih snowboardera na svijetu.

Izdvojio je jedan projekt koji ga je posebno dojmio tokom karijere.

“Kada je Red Bull napravio dokumentarac o mom životu, bio sam presretan. Bila je to velika stvar za mene. Mi ulažemo cijeli život u ovaj sport. Kada dobiješ priznanje tako velike firme, to vam puno znači. Takve nagrade potvrđuju da se isplati investirat u snowboard“, zaključio je 31- godišnji Grilc.

Kopirati
Drag cursor here to close