po drugi krug

Ivanović odabrao 12 za Eurobasket: Krasit će nas borbenost

Sport / Košarka | 01. 09. 2015. u 12:54 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Košarkaška reprezentacija BiH sutra ujutro će s Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovati za Montpellier gdje će se u Grupi A boriti za svoj prvi prolazak u drugi krug nakon daleke 1993. i Europskog prvenstva u Njemačkoj. Tada je BiH zauzela osmo mjesto, što je do danas njen najbolji plasman, piše Anadolu Agency (AA).

Od tada su bh. košarkaši igrali čak sedam puta na “Eurobasketu”, ali niti jednom se nisu uspjeli probiti do drugog kruga. Stoga je prvenstveni cilj uoči ovog EP plasman u osminu finala.

Iz prve faze natjecanja dalje će proći po četiri reprezentacije iz svake od četiri grupe. Bh. sastav će se za prolaz boriti sa reprezentacijama domaćina Francuske, zatim Poljske, Finske, Izraela i Rusije.

Duško Ivanović, izbornik najboljih košarkaša BiH svjestan je da zadatak nije lagan, posebno kada se ima u vidu činjenica da neće biti najvećih zvijezda Mirze Teletovića, Nihada Đedovića i Jusufa Nukića. No, tu su momci u koje Ivanović ima povjerenje i koji su ga, kako kaže, svojim odnosom prema državnom dresu i treninzima oduševili.

“Od početka priprema sam govorio da sam prezadovoljan ovim momcima i to kažem sada pred polazak na Europsko prvenstvo. Njihove ambicije, mentalitet i sve ostalo je bilo na visokom nivou. Čak i iz utakmica koje nismo dobro igrali izvukli smo neke pouke, nakon čega smo postali bolji. Sada kreće ono zbog čega smo se pripremali skoro dva mjeseca. Nadam se da će karakter, timska igra i borbenost biti naša snaga na Europskom prvenstvu. Sada nam je važna jedino prva utakmica sa Poljskom. Ona neće biti odlučujuća, ali nam je prva na prvenstvu i trenutno nam je jedino ona važna. Nastojat ćemo u svakom susretu držati egal do same završnice, a onda je sve moguće”, kaže izbornik Ivanović.

Elmedin Kikanović imat će čast nositi kapetansku traku na ovom Europskom prvenstvu. U pripremama je bio sjajan, najbolji strijelac u gotovo svim kontrolnim utakmicama, a nada se da će dobru formu zadržati i na “Eurobasketu”

“Nema se puno toga reći pred polazak za Francusku. Zna se naš cilj, a to je prolazak u drugi krug. Nadam se da ćemo ga ostvariti. Pakleno smo radili i polako dizali formu što se najbolje vidjelo na turniru u Zagrebu. Ono što je sigurno jeste da ćemo dati sve od sebe u svakoj utakmici”, rekao je Kikanović, dok je Andrija Stipanović dodao:

'"Pripreme smo odradili vrhunski, 50 dana radili veoma dobro. U nekim od 12 utakmica smo igrali bolje, u nekim lošije, isprobali neke kombinacije i spremni idemo na Eurobasket. Dat ćemo sve od sebe i narod će u tom pogledu biti ponosan na nas. Uz malo sreće možemo u drugi krug", rekao je Stipanović.

Boje BiH na “Eurobasketu 2015” branit će: Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić, Alex Renfroe, Marko Šutalo, Dalibor Peršić, Adin Vrabac, Nedim Buza, Milan Milošević, Miroslav Todić, Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović, Edin Bavčić.

Kopirati
Drag cursor here to close