Izazivanje nereda

Istražni zatvor za petoricu osumnjičenika za izgrede na stadionu u Francuskoj

Sport / Nogomet | 28. 06. 2016. u 06:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suci istrage županijskih sudova u Splitu i Šibeniku prihvatili su prijedloge županijskih državnih odvjetništava i odredili istražni zatvor za petoricu hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanja nereda na nogometnom stadionu u francuskom gradu Saint-Etienneu tijekom nogometne utakmice između reprezentacija Češke i Hrvatske, objavljeno je u ponedjeljak navečer na internetskim stranicama županijskih državnih odvjetništava.

Sva petorica ispitana su i u istražni zatvor poslana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanja nereda iz članka 324. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona.
U Splitu su u istražnom zatvoru završila četvorica, a jedan u Šibeniku, javlja Hina.

Među pritvorenima u Splitu jedan je rođen 1991., jedan 1997., a dvojica 1993., a osumnjičeni iz Šibenika 1988. U priopćenju splitskog državnog odvjetništva stoji da postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 17. lipnja 2016. oko 18,00 sati na nogometnom stadionu Geoffroy Guichard u francuskom gradu Saint-Etienneu, tijekom utakmice između reprezentacija Republike Češke i Republike Hrvatske, u 86. minuti (tad je došlo do privremenog prekida susreta zbog ubacivanja pirotehničkih sredstava u prostor travnjaka od za sada nepoznatih osoba), sudjelovali u izazivanju nereda i fizičkih napada na druge navijače.

Za vrijeme dok su ovlašteni zaposlenici zaštitarske-vatrogasne službe s prostora travnjaka uklanjali upaljena pirotehnička sredstva, kao i "topovski udar" koji je eksplodirao i uslijed čega je zaštitar-vatrogasac odbačen na travnjak, osnovano se sumnja da su osumnjičenici s dijela gledališta na kojem su se uglavnom nalazile osobe s hrvatskim navijačkim obilježjima, zajedno s većom skupinom nepoznatih navijača započeli s izazivanjem nereda fizičkim napadom na druge navijače koji su bili na istoj tribini.

Osumnjičenici su se gurali i udarali druge osobe po raznim dijelovima tijela te gestikulacijama poticali mnoštvo na nasilje i pozivali na daljnju tučnjavu, nakon čega su pobjegli s mjesta događaja, navodi se u priopćenju.

U Ravnateljstvu policije ranije su izjavili da su do sada obradili znatan broj dojava građana, fotografija i video zapisa s utakmice, te da je "preliminarno izdvojeno više od 30 osoba, od kojih se određeni broj može izravno povezati sa sudjelovanjem u protupravnim ponašanjima na stadionu u Saint-Etienneu".

Kopirati
Drag cursor here to close