Izgredi

Internetom kruže imena huligana: Spominje se i Hercegovina

Sport / Nogomet | 17. 06. 2016. u 20:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon navijačkog divljanja zbog čega je utakmica Hrvatske i Češke (2:2) bila i prekinuta, društvenim mrežama, uz osude, krenula su se širiti imena onih koji su izazvali izgrede na tribinama i ubacivali baklje i topovske udare u teren.

Facebookom kruži i hvalisanje jednog mladića koji kaže da su ''baklje zbuksane ispod istočne tribine, ulaz f, 3 red, sjedalo 24.''

''Spremni za prekid'', napisao je navijač oko 15 sati na svojem profilu, kojeg je naknadno ugasio.

U raspravama o imenima, spominju se i mjesta od kud su izazivači nereda došli. Među njima su i Široki Brijeg, Čapljina i Mostar.

Nakon utakmice igrači su izjavili kako su zgroženi onim što su huligani priredili, a izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić rekao je kako to nisu navijači, nego teroristi.

''Bio je to teror huligana, a mene boli što se naša država ne želi uhvatiti u koštac s tim problemom", rekao je.

No, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na svojem Facebook profilu najavila je obračun s huliganima.

"Bravo, Vatreni! Bravo, hrvatski navijači! A vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku! Sram vas bilo!", objavila je hrvatska predsjednica na svome Facebooku.

Inače, Europski nogometni savez (UEFA) pokrenuo je disciplinski postupak zbog prekida dvoboja Hrvatska - Češka (2-2) na EURU u St Etienneu, objavio je glasnogovornik UEFE.

U 86. minuti utakmice uporabom pirotehnike, huligani s dijela tribine na kojoj su bili smješteni hrvatski navijači pokušali su isprovocirati prekid utakmice. Nakon što je na teren palo nekoliko baklji i topovski udar koji je eksplodirao u blizini jednog od vatrogasaca, uslijedila je i međusobna tučnjava na tribinama. Prekid je, prenosi Hina, bio privremen, a nakon pet minuta susret je nastavljen.

Podsjećamo, danas je hrvatska novinska agencija Hina objavila upozorenja čelnika udruge navijača Uvijek vjerni i Hrvatskog helsinški odbor za ljudska prava (HHO) kako imaju informacije o mogućim neredima.

"Prema provjerenim informacijama kojima raspolaže HHO u St. Etienneu se nalazi 300-tinjak pripadnika Torcide koji su tamo doputovali iz Hrvatske. Dio njih je zadržan na granici na graničnim prelazima Pasjak i Rupe budući je kod njih pronađena oprema za maskiranje i određena količina droge te se nad njima provodi kriminalistička obrada. Hrvatske vlasti su u direktnom kontaktu s francuskim vlastima i surađuju u pokušaju prevencije nereda na stadionu'', poručili su iz HHO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close