Malo brojki

Infografika: Rio u epicentru pažnje sportske javnosti

Sport / Ostali sportovi | 25. 07. 2016. u 10:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brazilski grad Rio de Janeiro će u razdoblju od 5. do 21. kolovoza biti domaćin 31. Olimpijskih igara, najveće međunarodne sportske smotre koja će prvi put biti održana na području Južne Amerike, javlja Agencija Anadolija.

Tijekom 17 dana Olimpijskih igara na četiri lokaliteta u Riu Deodoru, Barrai, Copacabani i Maracani, će biti organizirano ukupno 306 manifestacija i sportašima biti dodijeljeno ukupno 2.488 medalja i to 812 zlatnih, 812 srebrenih i 864 brončane.

Iz ukupno 206 zemalja, uključujući i debitante Kosovo i Južni Sudan, na Olimpijskim igrama će se boriti 10.500 sportaša koji će se natjecati u 28 sportova i 39 disciplina, među kojima su golf i ragbi koji su vraćeni u obitelj olimpijskih sportova nakon 112, odnosno 92 godine izostanka.

Na olimpijadi u Riu će prvi put u povijesti pod olimpijskom zastavom nastupiti Olimpijski tim izbjeglica u čijem sastavu su četiri sportašice i šest sportista. U “timu izbjeglica“ je pet sportaša iz Južnog Sudana, dva iz Sirije, dva iz Demokratske Republike Kongo i jedan sportaš iz Etiopije.

Svečanost otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara će biti organizirane na poznatom brazilskom stadionu Maracana na kojem će biti igrani i susreti nogometnog natjecanja. Pored Rio de Janeiroa, domaćini olimpijskog nogometnog turnira će biti i gradovi Sao Paulo, Belo Horizonte, Salvador, Brasilia i Manaus.

Olimpijska natjecanja će biti održavana na ukupno 37 sportskih kompleksa.

Ukupno 7,5 milijuna ulaznica za olimpijska natjecanja i događaje u prodaji koštaju od 12 do 415 dolara. Više od polovice ulaznica u prodaju je pušteno po cijeni do 21,5 dolara.

Procjene su da je za organizaciju Olimpijskih u Brazilu utrošeno 12 milijardi dolara, a očekuje se da tu sportsku smotru posredstvom medija prati 3,5 milijardi ljudi širom svijeta.

Sportska javnost s nestrpljenjem iščekuje da na olimpijskim borilištima vidi najveće sportske zvijezde poput jamajčanskog sprintera Usaina Bolta, brazilskog nogometnog asa Neymara i NBA zvijezda košarkaške reprezentacije SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close