Euro 2016. - Dan Četvrti

Ima li Furija još one stare zube?

Sport / Nogomet | 13. 06. 2016. u 08:05 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobro je. Hrvatska je krenula u turnir pobjedom i, što je još važnije, potpunom dominacijom nad Turskom. Ispalo je na kraju da je strah hrvatske javnosti Fatihom Terimom i njegovim trupama bilo puhanje na hladno, jer Turska jučer ništa nije pokazala. Bila je mrtvo puhalo. Za razliku od Hrvatske, koja je igrala i živo i čvrsto, s vizijom.

Još su Turci dobro i prošli s obzirom da su imali samo jednu šansu za gol u čitavoj utakmici, a na drugoj strani tek malo slabije ciljanje Srne i Perišića spriječilo je katastrofu Turaka.  Luka Modrić je igrao ofenzivnije nego li igra u Realu, bilo ga je svuda po terenu, šefovao je na terenu, a zahvaljujući svemu tome njegov gol je već jedan od kandidata za najbolji na Euru. Rakitić se također doimao svježe i potentno, njegovi driblinzi i dodavanja daju nadu da će Raketa odigrati turnir života.

Junak je bio i Vedran Ćorluka, kojem bi na broju krvavih scena na utakmici s Turcima pozavidio i Bruce Willys iz vremena Umri muški 3. U par navrata mu se krv toliko slijevala niz lice da je izgledao kao da je sad došao s Krbavske bitke.

Ante Čačić? Da nije onako miran rekao bih da me najviše podsjeća na Linu Červara, koji se isto nije puno petljao u ono što glavni igrači već smisle i dogovore u svlačionici, a bože sačuvaj da bi bio protiv. Napisao sam jučer – to možda i ne mora biti nužno loše. Naprotiv. No, za potvrdu realne snage Hrvatske sačekajmo još meč protiv Češke u petak. Dobije li Hrvatska i tu utakmicu, počet će stvari mirisati na onu Francusku iz daleke 1998.

U drugim susretima jučer, Poljaci su dugo lomili Sjeverne Irce, na poluvremenu se činilo kako će to biti još jedna utakmica u kojoj neka „hrabro srce“ reprezentacija manjak talenta nadoknađuje borbenošću i bunkerom u namjeri da udave utakmicu ne bi li iščupali 0:0. No, srećom, već nakon pet minuta drugog poluvremena pojavio se Milik i opucao po golu u jedinom trenutku kad ispred njega nije bila šuma  protivničkih igrača. Poljaci su tim golom prelomili utakmicu i rutinirano je priveli kraju.

U zadnjem meču dana Ukrajinci su se muški naganjali po terenu s Nijemcima, ali kako to obično biva – pobijedili su Nijemci. Naime, sve što su Ukrajinci uputili prema golu, a uputili su puno toga, hvatao je Neuer ili bi se nekim čudom ispriječio netko iz obrane Njemačke.  Nijemci, sasvim očekivano i na našem portalu najavljeno, nisu blistali, pokazivali su mnogo nesavršenosti, ali i to je bilo dosta da upišu prva tri boda. Ubačaj Kroosa za ubitačan skok Mustafija bio je dovoljan za 1:0 u prvom poluvremenu, nakon toga su i jedni i drugi promašili nekoliko zicera, da bi „polumrtvi“ Schweinsteiger odmah nakon ulaska pred kraj utakmice postavio konačnih 2:0 nakon ubačaja Ozila u brzoj kontri Njemačke. 

[15:00] Španjolska – Češka

Pisali smo u najavi Eura kako Španjolci nisu veliki favoriti, makar brane naslov prvaka. Od one rapsodije u finalu prije četiri godine puno se toga promijenilo, između ostalog su ispali u prvom krugu Svjetskog prvenstva. Nije tajna, glavni igrači Furije iz zlatnog doba su ostarjeli, a novi, svaka čast njima, nisu ta razina. Vicente Del Bosque ima težak izbor za prvih jedanaest, ali među svim tim igračima je i dalje previše „finih“ pipkaroša, a premalo stvarnih fajtera, pa je igra Španjolske priličan davež, na pola puta između tika-take i kaka-kake. Sve zapravo ovisi o tome koliko im prostora u napadu ostavi obrana protivnika. Ako im se udari dupli blok, Španjolci pimplaju i kruže do u besvijest, bez trunke ideje kako probiti zid. Česi su nimalo naivni, ali su u nekom blagom raskoraku, uhvaćeni pred smjenom generacija. Svejedno, tko misli da će Španjolcima biti lako s Petrom Čehom i ekipom, grdno se vara. Česi vjeruju sebi, da nisu vjerovali ne bi izbacili Nizozemce s Eura, dobivši ih oba puta u kvalifikacijskoj grupi.

[18:00] Irska – Švedska

Još jedno „Hrabro srce“ protiv reprezentacije koja je na papiru nešto kvalitetnija od njih. Irci su, sjećamo se, preko Bosne i Hercegovine otišli na Euro. Igrat će, siguran sam, ovaj put baš kao onda u maglovitoj Zenici. Mlade Švedske snage pojačane klasicima Švedske reprezentacije, na čelu s Ibrom, reprezentacija su za respekt. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će danas biti čvrsti i jedni i drugi i hoće li me prevariti i odigrati utakmicu s više od jednog postignutog gola. Jer zbilja smatram da će Irci otpočetka ovdje igrati „na nulu“, a jedino rani pogodak garantira uzbuđenje. Martin O'Neill dobar je trener, no sklon zatvorenim varijantama i sigurno će zaključati sve što može i čekati neku priliku. Jednu, ali vrijednu. A s druge strane je Ibra. Za razliku od spomena Fatiha Terima, s Ibrom se zbilja može uplašiti suparnika, jer je Zlatan realna opasnost za svakog protivnika na svom vjerojatno zadnjem Euru.

[21:00] Belgija – Italija

Ne očekujte spektakl, zvučnim imenima usprkos! Ovo će biti dvoboj dva trenera koji nisu baš uvjerljivi, s tim da Conte nema generaciju koja će ostati upisana među bolje talijanske u povijesti, a Wilmots ima najtalentiraniju belgijsku reprezentaciju ikad! Conteu je lakše, ionako već u džepu ima ugovor s Chelsea, a talijanska javnost ionako je navikla na spori start reprezentacije i njezino vucaranje kroz skupinu.  Wilmots nikako ne želi otvoriti turnir porazom, koji bi unio nervozu u ionako zapaljivu momčad. Tim više jer ne smije ostavljati obranu na milost Talijanima, sada kad je ostao bez Kompanyja. Rekoh, ne očekujte spektakl, pogotovo odigraju li Irci i Švedi neriješeno, ni ovdje se neće igrati za gol više, nego za gol manje u svojoj mreži. Ovo je najbliže „grupi smrti“ i nitko ne želi u startu biti zadnji.

Kopirati
Drag cursor here to close