'ajmo malo o nogometu

I, gdje je sad Hrvatska?

Sport / Nogomet | 18. 06. 2016. u 11:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod uvjetom da UEFA ne napravi presedan i izbaci hrvatsku nogometnu reprezentaciju s turnira, Hrvatskoj opet ostaje mnogo briga, na koje do sinoćnjeg prekida utakmice ni u snu nije mogla računati. No, svemu unatoč, hrvatska je na vratima plasmana u drugi krug, čak i ako izgubi od Španjolske.

Hrvatski status u ovom trenutku

Pretpostavimo li da će UEFA ipak, zbog regularnosti natjecanja, sponzora, TV prava i svega ostalog, odustati od najrigoroznije kazne, Hrvatska u ovom trenutku ima 4 boda i druga je u skupini, s gol razlikom 3:2. To je, da pojasnimo, pozicija kakvu sanja barem polovica reprezentacija u ovom trenutku, a rijetko koja će je i dosanjati. U zadnjem kolu Hrvatska igra protiv Španjolske i postoji nekoliko scenarija za prolazak dalje:

Hrvatska završava prva

Jasno kao dan, pobjedi li Hrvatska Španjolsku, prva je u skupini i ide na trećeplasiranog iz jedne od skupina (B, E ili F). U tom slučaju će Hrvatska imati najlakši posao, jer je teško očekivati da će trećeplasirana momčad iz navedenih grupa biti dostojan takmac Hrvatskoj, pod uvjetom da Hrvatska povrati duh kakvog je imala do prekida utakmice sa Češkom.

Hrvatska remizira i završava kao druga

Remi bi značio također puno, jer bi Hrvatska ostala na drugom mjestu, te bi u osmini finala igrala tek zadnji dan osmine finala, protiv pobjednika grupe E. Ni to uopće nije loš scenarij, jer su tamo prvi Talijani, a kao što znamo Hrvatska uvijek odlično igra protiv Italije, u kvalifikacijama je oba puta imala šansu za pobjedu, a nikad nije poražena od Azzura.

Hrvatska kao treća – realna opcija

Ako izgubi od Španjolske, Hrvatska dolazi u situaciju da ima isti broj bodova kao Češka, pod uvjetom da Česi pobjede demoralizirane Turke. Turska je oba puta u kvalifikacijama pobiedila Češku i ne može se baš potpisati da će Terimovi izabranici položiti oružje pred ekipom koja je u njihovoj percepciji mušterija, bez obzira na trenutnu situaciju u kojoj je Turska (gotovo) izgubljena.

No, pobijedi li Češku, i Turska će imati neke šanse završiti kao jedna od najboljih trećih, ali je to na dugu štapu. No, postavimo li stvari ovako – da Češka dobiva, a Hrvatska izgubi, onda će obje momčadi imati po 4 boda i međusobni remi, pa će se gledati gol-razlika.

Hrvatska trenutno ima gol razliku 3:2, a Česi imaju 2:3. To znači da Hrvatska ne smije izgubiti od Španjolske više od 1:0, jer dobiju li Česi Tursku sa dva razlike onda oni idu dalje. U slučaju da Češka dobije Tursku sa, recoimo 2:1 ili 3:2, oni će biti drugi zbog više postignutih golova, naravno, ukoliko i Hrvatska ovamo ne odigra 2:1 ili 3:2.

Sad Hrvati navijaju za Turke!

Najzanimljivije će biti dobiju li Česi Tursku sa 1-0, a Hrvatska izgubi s 1-0. Onda ćemo imati potpuno poravnate reprezentacije Hrvatske i Češke Republike, s istim brojem bodova i istom gol razlikom, onda bi prvo odlučivao fair-play (broj zarađenih žutih i crvenih kartona, trenutno su tu puno bolji Česi sa tek dva žuta u dvije utakmice, dok Hrvatska ima četiri žuta), a bude li slučaj s istim brojem kartona, oslučivat će poredak na UEFA ljestvici reprezentacija, gdje su opet Česi bolji, trenutno su tri mjesta ispred Hrvatske!

Dakle, da rezimiramo, Hrvatska je trenutno već na vratima osmine finala, ali i dalje može biti prva u grupi, ali i treća. Ako Turska spasi obraz i remizira ili pobjedi Češku, „strašni“ Terim će ispasti najveći prijatelj čitavog Hrvatistana! 

Može li Hrvatska ispasti s turnira prije osmine finala?

Da, ali su male šanse. Na SP 1994 u SAD-u igrao se isti sustav i četiri boda su bila dovoljna za prolazak dalje kao najbolji treći (tako su prošli Italija i domaćin SAD). Tri boda nisu bila dovoljna (ispala Rusija), a naravno ni dva (koliko je osvojila Južna Koreja).

Teško je vjerovati da bi Hrvatska sa 4 boda ispala, ali za svaki slučaj Hrvatska ne smije izgubiti od Španjolske s velikom gol razlikom, jer onda u eventualnom sustavu reprezentacija sa po 4 boda komplicira situaciju.

Gledajući trenutno stanje, Hrvati trebaju navijati za što više neriješenih duela u ostalim grupama ili za nastavak dominacije dominatnih reprezentacija. No, o tom ćemo potom. Kad se riješi ovo drugo kolo znat ćemo puno više

Hrvatski problem broj 1 - Kako ponovno galvanizirati reprezentaciju?

Očigledan je pad i praznina u hrvatskim igračima nakon remija protiv Čeha. Zbivanja na terenu i tribinama snažno su psihološki utjecali na igrače, koji će sada strahovati od novih nereda i strašno razmišljati o ovima iz St. Etiennea. Koliko si to mogu izbrisati iz glave do meča sa Španjolskom? Malo je dana i jako je teško.

Pogotovo jer hrvatski mediji ne pomažu. Jugočetnici, orjuna, chemtrailsi, Milanović, Karamarko, ultradesni, mafija...ništa to ne pomaže ozračju u reprezentaciji. Sada kada je najvažnije treba kao jedan stati uz reprezentaciju i pokazati navijačko jedinstvo, a probleme konačno početi rješavati nakon Eura. Jer dalje ovako ne može.

Hrvatski problem broj 2 – Modrić ne igra? Otkud onda ritam igre?

Ako Luka Modrić ne bude igrao protiv Španjolske to je ogroman hendikep. Luka je gritao na ovom Euru i dobro je upozorio Zvone Boban – mogao bi pregorjeti. Utakmica sa Španjolscima trebala je biti derbi za prvo mjesto, ovako ispada kao još jedna povijesba utakmica. Bez Luke je ipak Hrvatska potpuno drugačija. Prije četiri godine upravo je Luka bio ključni igrač u Bilićevom ključu i utakmici koju je Hrvatska protiv tada puno jače Španjolske od ove danas držala u neizvejsnosti do samog kraja. Ni defenzivna igra bez Luke nije to što bi trebala biti.

Hrvatski problem broj 3 – Španjolska

Osim ako Del Bosque ne bude odmarao neke ključne igrače i ubacio kao Ćiro '96 ili Bilić '08 sve rezerve, Hrvatska ima problem jer Španjolci opet počinju vjerovati u sebe. No, postoji mogućnost da neće previše dodavati gas, jer i njih čeka osmina finala, ako budu prvi igraju već tri dana kasnije.

Kopirati
Drag cursor here to close