Skupina B

Grci i Česi prvi četvrtfinalisti!

Sport / Nogomet | 16. 06. 2012. u 23:06 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najneočekivaniji rasplet u borbi za prva dva mjesta u četvrtfinalu EP-a! Češka je pobijedila Poljsku s 1:0 golom Jiračeka u 72. minuti, a Grčka je pogotkom Karagounisa u 45. minuti šokirala i svladala Rusiju u trećem kolu skupine A.

Iz ove skupine dalje su tako prošli Česi sa šest bodova i Grci s četiri boda, koliko imaju i Rusi, no Grci su bolji u međusobnim ogledima. Veliko je to razočaranje za Ruse, koji su odlično počeli nastup na ovom turniru.

Češka će kao pobjednik skupine u četvrtfinalu 21. lipnja u Varšavi igrati protiv drugoplasiranog iz skupine B, dok Grčka kao drugoplasirana momčad 22. lipnja u Gdanjsku igra s prvakom skupine B.

Silovita Poljska pala u nastavku i ostala bez četvrtfinala

Poljska je silovito krenula, već u drugoj minuti Dudka je škaricama sa desetak metara pucao pored vratiju. Nakon toga još nekoliko odličnih prigoda za Poljake. U 10. minuti stopostotna prilika za Lewandowskog, koji je pucao pored vratnice. Tri minute kasnije nakon kornera lopta je došla do Boenischa, čiji poluvolej iz blizine nije pronašao cilj. U 15. minuti Polanski je s vrha šesnaesterca puca silovito, ali iznad grede. Nakon toga, u 22. minuti odličan udarac Boenischa s 20-ak metara, ali Petr Čech spasio je svoju mrežu.

Imali su i Česi svoje prigode, u četvrtoj minuti nakon ubačaja Gebre Selassija u odličnoj šansi se našao Pilar, ali traljavo je pucao. Najbolju priliku Češka je imala u 37. minuti, Limbersky je dobro ubacio u kazneni prostor, a Milan Baroš je bio kratak za koji centimetar.

Nakon odličnog prvog poluvremena, koje su odigrali u visokom tempu, u drugom dijelu Poljaci su fizički pali, a kontrolu igre preuzeli su Česi. Češka je došla u vodstvo u 72. minuti, kontru je poveo Baroš, a strijelac je bio Jiraček.

Prije toga Česi su imali još dvije velike prilike. U 65. minuti nakon prekida, ali udarac Sivoka s pet metara obranio je Tyton, a a 68. minuti vidjeli smo zicer za Baroša, ali vratar Tyton ponovno je spašavao Poljake.

Poljska je u sudačkoj nadoknadi mogla doći do izjednačenja, ali je nakon udarca Błaszczykowskog s gol-crte loptu izbacio Kadlec.

Grci šokirali Ruse i podsjetili na EP 2004. godine

Grci su svladali Ruse šokantnim pogotkom kapetana Karagounisa u drugoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena. To vodstvo su čvrstom obranom sačuvali do kraja.

Utakmica je bila vrlo dobra samo u prvih deset minuta, kada su se nizale šanse na obje strane, a Rusi su potom potpuno preuzeli igru, ali s vrlo jalovim ishodom. Odluka je pala na isteku poluvremena, kada je katastrofalno pogriješio Ignjašević, koji je dodao loptu Karagounisu, a maleni Grk se sjurio i snažnim udarcem probio Malafejeva.

U drugom dijelu su Grci čak bili puno opasniji iz protunapada, pa je tako u 70. minuti Tzavellas iz slobodnog udarca pogodio spoj vratnice i grede. Rusi su opsjedali gol Grka, no stvorili su samo jednu izrazitu priliku, u 83. minuti kada je udarac glavom Alana Džagojeva prošao centimetar od vratnice.

ČEŠKA - POLJSKA 1:0
Strijelac: 1:0 Jiráček (72)

ČEŠKA: Petr Čech, Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limbersky, Jiraček (Rajtoral, 84), Hubschman, Plašil, Pilar (Režek, 88), Kolar, Baroš (Pekhart, 90+1)

POLJSKA: Tyton, Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch, Blaszczykowski, Dudka, Polanski (Grosicki, 56), Obraniak (Brožek, 73), Murawski (Mierzejewski, 73), Lewandowski

GRČKA - RUSIJA 1:0
Strijelac: 1:0 Giorgos Karagounis (45+2)

GRČKA: Sifakis - Torosidis, Sokratis, K. Papadopoulos,Tzavellas - Maniatis, Katsouranis - Salpingidis (Ninis, 83),Karagounis (Makos, 67), Samaras - Gekas (Holebas, 64)

RUSIJA: Malafejev - Anjukov (Izmailov, 84), Berezucki,Ignjaševič, Žirkov - Širokov, Denisov, Gluščakov (Pogrebnjak, 72)- Džagojev, Keržakov ( Pavljučenko, 46), Aršhavin

Konačna ljestvica skupine A:

1. ČEŠKA * 3 2 0 1 4:5 6
2. GRČKA * 3 1 1 1 3:3 4
3. Rusija 3 1 1 1 5:3 4
4. Poljska 3 0 2 1 2:3 2

 

Kopirati
Drag cursor here to close