nerealna slika

Grbavac: Rukometašima je nedostajalo iskustva, sreće i rutine

Sport / Rukomet | 28. 01. 2015. u 14:03 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trener rukometaša Izviđača iz Ljubuškog i bivši izbornik juniorske rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Zdenko Grbavac smatra da plasman seniorske reprezentacije na 20. mjesto Svjetskog prvenstva u Kataru nije realna slika snage bh. tima.

U svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu, bh. rukometaši su zabilježili pobjedu nad reprezentacijom Irana u prvom kolu grupne faze, a zatim šest poraza - od Austrije, Makedonije, Tunisa, Hrvatske, Bjelorusije i Rusije. Na kraju su zauzeli 20. mjesto.

Grbavac vjeruje da bh. rukometaši zaslužili bolji plasman i da su ih nijanse dijelile od plasmana u osminu finala natjecanja.

''Na početku prvenstva sam rekao da trebamo biti prezadovoljni samim plasmanom, s obzirom na situaciju u državi i rukometu koji je po mom mišljenju jedan od temeljnih sportova u BiH. Plasman na SP je veliki uspjeh. Mislim da nam je nedostajalo malo iskustva, sreće i rutine u grupnoj fazi pa da se plasiramo u osminu finala'', izjavio je Feni rukometni stručnjak.

Nakon neuspjeha u grupnoj fazi reprezentacija BiH je nastupila u ''Presidents kupu'', odnosno razigravanju za plasman od 17. do 20. mjesta. BiH je u toj fazi natjecanja poražena od Bjelorusije i Rusije, od koje je izgubila sa čak 14 golova razlike.

Grbavac naglašava da je teško komentirati pad u igri bh. selekcije nakon grupne faze. Vjeruje da se uzrok lošoj igri može tražiti u brojnim segmentima, ali da je sigurno značajan problem bio pad morala među igračima i nedostatak pravog lidera na terenu.

''Bh. rukometaši prvi put su se našli na velikom takmičenju na kojem se igra turnirski sustav, na koji nisu navikli. S druge strane, nakon što nisu uspjeli u nekoliko navrata ''prelomiti'' susrete u grupnoj fazi dogodio se pad morala u ekipi. Normalno je da su igrači sami sebe opteretili nakon neuspjeha, a nakon što su vidjeli da se mogu nositi s drugim timovima. Nedostajao je pravi lider koji je trebao ''vući'' ekipu. Tu ulogu bi vjerojatno ispunili zdravi Nikola Prce ili Ivan Karačić, ali nažalost oni su na natjecanje došli 'roviti''', objasnio je Grbavac.

Reprezentaciju očekuje nastavak kvalifikacija za europsko prvenstvo 2016. godine. U grupi s Danskom, Bjelorusijom i Litvom, BiH je u prošloj godini odigrala dva susreta - poražena je od favorita Danske, a remizirala je u gostima s Bjelorusijom.

Grbavac ističe da Rukometni savez i reprezentacija BiH trebaju zaboraviti SP u Kataru i odmah se koncentrirati na ostatak kvalifikacija.

''Ljudi u savezu sada bi trebali ''spustit loptu na zemlju'' i zaboraviti Svjetsko prvenstvo u Kataru, rezultate i utakmice. Trebamo se okrenuti europskom prvenstvu, potreban nam je kontinuitet plasmana na velika natjecanja. Bez toga se ne može napraviti veliki rezultat. Pogledajte Makedonce, već godinama sudjeluju na velikim natjecanjima. Iza ove generacije makedonskih igrača je, ako se ne varam, sedam ili osam velikih natjecanja. To je recept za uspjeh i oni su tek sada sebi postavili cilj da izbore olimpijske igre, a za to je potreban plasman u četvrtfinale'', dodao je Grbavac.

Zaključio je da se reprezentativci trebaju psihički pripremiti za utakmice kvalifikacija za europsko prvenstvo i pokušati se još bolje pripremiti za novo veliko ntjecanje.

Kopirati
Drag cursor here to close