Nema problema

Fukushima želi biti suorganizator Olimpijskih igara 2020.!

Sport / Flash | 16. 12. 2014. u 18:54 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fukushima, grad koji je 2011. godine pogođen najvećom nuklearnom katastrofom nakon Černobila 1986., želi biti suorganizator Ljetnih olimpijskih igara 2020. godine, čije je domaćinstvo osigurao glavni grad Japana, Tokio, koji će biti domaćin drugi put u povijesti.

Prije tri godine Fukushimu je zadesila nuklearna katastrofa do koje je došlo uništenjem dijela postrojenja nuklearne elektrane nakon potresa u Tihom oceanu i pokretanja tsunamija. Radilo se o najvećoj nuklearnoj katastrofi nakon one u Černobilu 1986. godine. No, samo tri godine nakon nesreće ambiciozni gradski čelnici izrazili su želju da se u Fukushimi održe neka natjecanja Ljetnih olimpijskih igara 2020. godine za koje se kandidirao Tokio.

'Moramo si postaviti cilj čijim ćemo ostvarenjem pokazati da se Fukushima potpuno oporavila', izjavio je guverner sjeveroistočne japanske prefekture Tohoku Masao Uchibori za Kyodo News u utorak, a prenosi portal HRT-a.

Uchibori nije precizirao koja bi natjecanja bila održana u Fukushimi, ali kako je natuknuo da bi to bila preliminarna natjecanja kandidati su prvenstveno momčadski sportovi, poput ranih utakmica nogometnog turnira.

Inače, blizu uništene nuklearne elektrane je J-Village, od 1997. godine trening-kamp japanske nogometne reprezentacije u gradu Narahi, za kojega se pokrajinski čelnici i Japanska nogometna federacija nadaju da će biti vraćen u funkciju od 2018. godine. Sastoji se od 12 nogometnih terena i hotela, a trenutačno ga kao bazu koriste radnici kompanije Tepco koji saniraju štetu na nuklearnoj elektrani Fukushima 1.
.

Kopirati
Drag cursor here to close