Ogorčeni Bernstein

FIFA je totalitarna organizacija koja podsjeća na sovjetsku imperiju

Sport / Flash | 17. 11. 2014. u 17:46 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik Engleskog nogometnog saveza (FA) David Bernstein pozvao je na bojkot svjetskog prvenstva u Rusiji 2018., ukoliko Međunarodna nogometna federacija (FIFA) ne provede reforme.

Bernstein je za BBC rekao da je "vrijeme za drastičnu akciju protiv FIFA-e" i smatra da Mundijal u Rusiji neće biti ozbiljno shvaćen ukoliko na njemu ne budu sudjelovale vodeće europske nacije.

Bernstein je podnio ostavku na mjesto u Antidiskriminatorskom odjelu FIFA-e, koje je opisao kao "neefikasno", prenosi Tanjug.

Sedamdesetjednogodišnji Bernstein je ocijenio da je FIFA "totalitarna organizacija" i da ga podsjeća na "staru sovjetsku imperiju".

On je istaknuo da nogomet "ozbiljno trpi" pod sadašnjim režimom FIFA-e, a da je odluka da se Mundijal 2022. dodijeli Kataru "najgora u povijesti sporta".

''Mislim da Engleska ima u UEFA-i utjecaja na FIFA-u, a trebala bi razmotriti da se povuče sa sljedećeg Mundijala, dok se ne izvrši odgovarajuća reforma FIFA-e, uključujući povlačenje Blatera iz utrke za peti mandat na mjestu predsjednika'' rekao je Bernstein.

On je naglasio da je od 54 članica UEFA-e, veliki broj moćnih zemalja kao što su Njemačka, Španjolska, Italija Francuska i Nizozemska.

''Bez tih zemalja ne možete održati ozbiljni Mundijal'' dodao je Bernstin.

Slično mišljenje iznio je jučer i predsjednik Njemačke nogometne lige Reinhard Rauball koji je išao i korak dalje predloživši da UEFA izađe iz okrilja FIFA-e, ukoliko izvještaj o korupciji prilikom izbora Rusije i Katara za domaćine Mundijala 2018. i 2022. ne bude u cjelosti objavljen.

FIFA je ovog tjedna priopćila da će se prvenstva svijeta održati kako je i planirano u Rusiji i Kataru 2018. i 2022. i da nije bilo osnove za ponovni izbor domaćina.

Glavni istražitelj korupcije prilikom izbora za organizatore Mundijala Michael Garcia žalio se na ovu odluku FIFA-e, rekavši da je zasnovana na pogrešnom tumačenju njegovog izvještaja.

Kopirati
Drag cursor here to close