SK SportEro

Ekstremni osjećaj zadovoljstva: Paragliding stiže na turističku kartu Mostara

Sport / Flash | 19. 06. 2013. u 12:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sport klub SportEro iz Mostara, može se pohvaliti brojnim sportskim aktivnostima koje organiziraju njegovi ogranci, a Mostarce u zadnje vrijeme posebno privlači paragliding.
 
Ogranak paraglidinga u SK SportEro, koji aktivno djeluje od početka godine, svoje kapacitete vježba i usavršava, kako bi što kvalitetnije predstavili ovu vrstu sporta koja ispunjava pradavne ljudske želje, da se vine u visine.
 
Jedno od najpoznatijih svjetskih uzletišta u Annecyu u Francuskoj, samo je jedna od edukativnih ekspedicija na koju su išli članovi ovog kluba.


Sedam dana smo boravili u Annecyju, biti tu i letjeti uz najbolje svjetske letače iznimno je iskustvo. Samo gledajući ih nauči se puno toga, a tek kada i sam iskusiš adrenalin ovog uzletišta i sve prilike s kojima se susretneš je vrlo poučno iskustvo“, rekao je za Bljesak.info Goran Rozić v.d direktor SpotEra.

Po samom dolasku paraglajdere iz Mostara nije dočekalo vrijeme kakvo su priželjkivali, nepredvidivo planinsko vrijeme pružilo im je iskustvo letenja po snijegu, kiši, vjetru, u samo nekoliko sati, s kakvim (ne)prilikama se ne susreću na domaćim uzletištima.

Izgledalo je opasno i strašno, ali kada vidite 50 ljudi ispred sebe da je poletjelo, ispuni vas nevjerojatan osjećaj, naprosto morate i vi. Tijekom leta znao nas je iznenaditi jak i nepredvidiv vjetar. Iskustvo gdje se u jako kratkom vremenu izmijeni mnogo vremenskih neprilika, je vrlo poučno, a kroz razgovore i savjete najboljih svjetskih letača, razmjene se razna iskustva, koja su svakome od nas korisna“, istaknuo je Rozić.

Ovo fascinantno letjelište, nalazi se u Alpama, kako Rozić ističe, 'cijele Alpe su letjelište, u krugu od samo 20km ima 4-5 poletištam koja omogućavaju letenje, bez obzira na smjer vjetra koji puše'.

Ovakvim  fascinantnim iskustvima, mostarski paraglajderi se educiraju, kako bi paraglajding kao profesionalni sport stavili kao ponudu na turističku mapu grada Mostara.


Paragliding je Mostarcima dostupan već neko vrijeme, iskustva tandem letenja uz iskusnog pilota do sada je oprobalo stotinjak naših sugrađana, a mnogi od njih su se vraćali ponovno. Vlastitom edukacijom, ovom sportu dajemo dozu ozbiljnosti, ali zbog teških financijskih uvjeta teško je održavati prfesionalnu razinu. Sletište koje se nalazi na Kopu članovi kluba su uredili vlastitim sredstvima“, nadodao je Rozić.

Po njegovim riječima, u cilju promocije paraglidinga SportEro ima podršku TZ Mostar, s kojom planiraju ozbiljne projekte, a za početak krenuti će se s organiziranjem vikend letova i sl. U planu je i sređivanje poletišta na Planinici, kao i formalno registriranje zone letenja. 

"Krajem ljeta planiramo na nove ekspedicije, na letjelišta u Italiji i Francuskoj, gdje ćemo imati priliku, razmjeniti iskustva i letjeti uz nabolje paraglidere svijeta", rekao je Rozić.

Osjetiti adrenalin i doživjeti ljepote Mostara, može oprobati svatko od vas, jer po riječima ovih paraglidera, letenje je nezaboravno iskustvo u kojem svijet vidite iz druge dimenzije.

"SportEro nudi tandem letove koji se mogu organizirati grupno ili u pojedinačnoj varijanti bez posebnih uvjeta u poznavanju paraglidinga. Letovi se izvode tijekom cijele godine, na terenu Planinica Mostar i Leotar Trebinje. Leti se iznad grada sa visinama minimalnih 500 pa i preko 1000 metara koja se postiže ako su povoljni vremenski uvjeti. Let traje minimalno 20 minuta" poručio je Rozić svim ljubiteljima ekstremnog sporta.

Kopirati
Drag cursor here to close