Nepravomoćna presuda

Država treba platiti Dinamovu navijaču 17.000 kuna zbog policijske brutalnosti

Sport / Flash | 25. 08. 2015. u 12:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski građanski sud u Zagrebu donio je u ponedjeljak nepravomoćnu presudu prema kojoj država treba isplatiti 17.000 kuna navijaču Davoru Rašiću zbog ozljeda, pretrpljenog straha i duševnih boli uzrokovanih policijskom primjenom nedopuštenih sredstava prinude nakon utakmice Dinama i Hajduka 21. ožujka 1999. godine.

Prema obrazloženju presude, u sudskom postupku je utvrđeno da je policija prilikom Rašićeva privođenja zbog paljenja bengalske baklje na sjevernoj tribini maksimirskog stadiona postupila suprotno zakonu jer nije bilo razloga za uporabu fizičke sile.

Po Rašićevu iskazu, na utakmici je bio u većem društvu Dinamovih navijača kada su poluvremenu intervenirali policajci i samo njega izvukli iz cijele grupe, bacili ga na pod izudarali nogama i pendrecima, te ga odveli u "slijepi hodnik", a nakon smirivanja nereda u policijsku stanicu.

U neredima na toj utakmici na sjevernoj tribini palile su se bengalske baklje, bilo je sporadičnih tučnjava, a tijekom postupka navodilo se da je povod za policijsku intervenciju bila i pjesma kojom se vrijeđalo pokojnog predsjednika Franju Tuđmana.

Rašić je naveo da je bio u društvu vođe Bad Blue Boysa Gorana Kovača – Macka, a svjedoci na suđenju rekli su da su Dinamovi navijači pružali otpor policiji jer su mislili da se pokušava privesti Macka, koji je u tom trenutku pobjegao.

Rašiću je tijekom privođenja bio slomljen nos, a prema sudskoj presudi trpio je neugodnosti u vezi liječenja zbog hospitalizacije, obavljanja pretraga i kontrola, te je pretrpio tzv. primarni i umjereni do jaki oscilirajući i povremeni strah.

Njegovo ozljeđivanje u policijskoj intervenciji dovelo je do, kako se navodi u presudi, trajnog smanjenja životne aktivnosti u omjeru od pet posto.

Kopirati
Drag cursor here to close