liga prvaka

Celtic će teško u Mostar, evo koga u Zrinjskom priželjkuju

Sport / Nogomet | 16. 05. 2016. u 18:47 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi prvak Bosne i Hercegovine mostarski Zrinjski po četvrti put će se naći u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

U prethodna tri pokušaja Zrinjski nikad nije prošao prvu prepreku, a zaustavljali su ga luksemburški Dudelange, Slovan iz Bratislave te Maribor.

Iako se domaći portali već sada ''zabavljaju'' licitiranjem mogućih protivnika, činjenica je da će se tek uoči ždrijeba doznati klubovi koje Zrinjski može dobiti u drugom pretkolu.

Naime, otkako je uveden novi format kvalifikacija UEFA na dan ždrijeba svrstava klubove u podskupine. One se formiraju bez nekog jasnog kriterija, ali dosad bh. prvaci u podskupinama nisu dobivali ekipe iz, primjerice, Skandinavije ili Velike Britanije, pa je prema tome teško očekivati veliki Celtic, kojeg mnogi priželjkuju.

Primjerice, uoči ždrijeba 2014. mogući protivnici Zrinjskog bili su Aktobe (Kaz), BATE Borisov (Blr), Maccabi Tel-Aviv (Izr), Šerif (Mda) i Maribor (Slo), a Sarajevu su lani bili u podskupini APOEL (Cipar), Maribor (Slovenija), Maccabi Tel-Aviv (Izrael), Lech Poznan (Poljska) i Qarabag (Azerbejdžan).

U teoriji Zrinjski može dobiti i prvake Hrvatske i Srbije, Dinamo ili Crvenu zvezdu, no UEFA će vrlo vjerojatno izbjeći mogući scenarij eventualnih novih nereda na Balkanu.

Što se trenera Zrinjskog Vinka Marinovića njegova jedina želja je da se izbjegnu daleka putovanja kod opasnih ekipa, poput Kazahstana (Astana), Bjelorusije (BATE), Azerbajdžana (Karabag) ili Gruzije (Dinamo Tbilisi).

''Volio bih kada bi dobili protivnika po mjeri, ekipu s kojom se možemo nositi. Jer ne želimo se samo zadovoljiti nastupom u Ligi prvaka. Eventualni prolaz u treće kolo bila bi fantastična stvar i sada kada smo u Premijer ligi podignuli ljestvicu sljedeći cilj bi trebao biti iskorak u Europi'', kazao je za Bljesak.info Marinović.

Pošto je Zrinjski nenositelj bit će male šanse da dobije "protivnika po mjeri", no od klubova koji se uklapaju u takve kriterije, pa i one Uefine za podskupine, u oči upadaju slovački Trenčin ili eventualno albanski Skenderbeu.

Prve utakmice u Europi Zrinjski će igrati 12. ili 13. srpnja, a s pripremama će Marinović krenuti 10.lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close