Super Bowl

Čak trojica Hrvata akteri najvećeg sportskog spektakla (nedjelja, Fox TV)

Sport / Flash | 31. 01. 2015. u 13:53 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnje finale američkog nogometa, Super Bowl, koji je na rasporedu u nedjelju, 1. veljače, u Phoenixu, poseban je po tome što su treneri obiju momčadi hrvatskog podrijetla!

Puno poznatiji Bill Belichick (62) vodi New England Patriotse, a Pete Carroll (63) branitelje naslova Seattle Seahawkse.

Bill Belichick je druga generacija američkih Hrvata. Njegov djed zvao se Ivan Beličić i živio je u Karlovcu, a u Sjedinjene Države se doselio krajem 19. stoljeća. Ljubav prema američkom nogometu Bill Belichick je naslijedio od svog oca Stevea, koji je igrao za Detroit Lionse te je 33 godine bio skaut i pomoćni trener football momčadi Američke vojne pomorske akademije.

Pete Carroll rođen je 15. rujna 1951. u San Franciscu (Kalifornija), i ima hrvatsko-irske korijene. Hrvatsko podrijetlo ima po majčinoj strani, njegov djed Petar Ban rođen je u Dubrovniku.

“Nisam znao da stvaramo povijest, odnosno da i Carroll ima hrvatske korijene. Kako god završila utakmica, izgleda da ćemo imati hrvatskog prvaka, rekao je Belichick i dodao: Inače, posljednji hrvatski okršaj imao sam s Nickom Sabanom dok je trenirao Miami Dolphinse (sezona 2005./2006.). Bila je to u neku ruku bitka za Hrvatsku. Ponosan sam na obiteljsku tradiciju moga oca i povijest Hrvata. Nekoliko puta sam posjetio tu prekrasnu zemlju i ponosan sam na hrvatsko podrijetlo”, kazao je Belichik.

Činjenicu da obojica imaju hrvatske korijene iskoristila je Hrvatska turistička zajednica. Ona je iskoristila ovu zanimljivu situaciju te će pobjedničkom treneru omogućiti da 'istraži zemlju svojih predaka te iskusi povijest, predivne krajolike, bogatu povijesnu baštinu, arhitekturu te kuhinju', priopćeno je iz HTZ-a.

Iako football na našim prostorima ima svoje poklonike nema ni blizu popularnost kao u Americi, no zanimljivo je spomenuti kako će u nedjeljnom spektaklu nastupiti još jedan Hrvat – linebacker Patriotsa Rob Ninkovich.

Inače, ovogodišnji Super Bowl jedan je od najneizvjesnijih u zadnjih pet i više godina, jer igraju dvije ponajbolje momčadi iz regularnog dijela i skoro nemoguće je odrediti favorita. Uoči Super Bowla američku javnost zabavljala je afera Deflatagate, polu-bizaran skandal o kojem više možete saznati ovdje, a kao i obično i ovo finale pratit će rekordna gledanost i ogromne brojke kada su u pitanju cijene reklama.

Sudar Seattlea i New Englanda možemo pratiti i mi, jer je prijenos iz Phoenixa uživo na Fox televiziji, u nedjelju pola sata iza ponoći.

Kopirati
Drag cursor here to close