Ništa od regionalne lige

Bosna razočarana odlukom ABA lige

Sport / Košarka | 25. 05. 2017. u 11:37 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je prije dvije sezone košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine doslovno dotakla dno ispadanjem iz prve lige u drugorazrednu A1 ligu, sarajevska Bosna, koja ovih dana ostaje u simbiozi s Košarkaškim klubom Royal, za samo dvije godine vratila se u društvo najboljih i došla do borbe za titulu prvaka BiH.

Popularni ''Studenti'', ponos Sarajeva, koji su se davne 1979. godine u francuskom Grenobleu okitili titulom prvaka Europe, izborili su povratak u prvu ligu BiH, te s novim ljudima u strukturama uprave oformili momčad koja je od samog početka prošle sezone prvenstva BiH protivnicima dala do znanja da će se ravnopravno boriti za titulu prvaka.

Bosna Royal je bez većih problema osvojila regularni dio natjecanja Ligu 10, a zatim u Ligi 6 pokazala da je u stanju poljuljati i Igokeinu višegodišnju vladavinu bh. košarkom. ''Studenti'' su u finalu bh. prvenstva odmjerili snage upravo s aktualnim prvakom Igokeom, ali višegodišnje iskustvo momčadi iz Laktaša u regionalnoj ABA ligi ipak je donijelo prevagu, te je Igokea osvojila novu titulu prvaka.

U stožeru sarajevskog kluba nisu bili razočarani, nisu imali ni pravo na razočaranje s obzirom na to da je momčad iz ponora dostigla razinu petoplasirane momčadi ABA lige. S pravom su se u Bosni Royal nadali da će Bosna i Hercegovina u sljedećoj sezoni imati dva predstavnika u ABA ligi, jer realno je kazati da nekadašnji velikan jugoslavenske i europske košarke pripada u društvo najboljih močadi regije.

Ipak, čelnici Bosne dobili su ''hladan tuš'' kada je rukovodstvo ABA lige prije nekoliko dana obznanilo da će se regionalno natjecanje smanjiti na 12 ekipa, a BiH u toj konkurenciji ima pravo na samo jednog predstavnika.

Predsjednik Bosne Almir Bradić u razgovoru za Fenu ističe da takva odluka čelnika regionalne lige ''nema veze sa sportom'', te da su najvjerojatnije u pitanju političke igre zbog kojih najviše ispašta sarajevski klub.

''Odluka ABA lige za nas je najblaže rečeno nesportska, jer postavlja se pitanje svrhe natjecanja u nacionalnim prvenstvima ako najbolja momčad regularnog dijela sezone nije vrijedna sudjelovanja u regionalnoj ligi. Mislim da to u ovom slučaju nema veze sa sportom, a neke slične situacije dogodile su se Šibeniku u Hrvatskoj. Mislim da Mornar iz Bara nije momčad koja bi se trebala naći u ABA ligi, ali to je balkanska stvarnost. Tri puta smo u sezoni pobijedili petoplasiranog ABA-ligaša Igokeu, što nije mala stvar i dokazuje da se možemo nositi s najboljim momčadima regije'', rekao je Bradić.

Na Skupštini ABA lige u Zagrebu odlučeno je da od sljedeće sezone u tom natjecanju sudjeluje 12 umjesto dosadašnjih 14 klubova, što znači da će Srbija i Hrvatska imati po tri kluba, a Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija po jedan. Još dva mjesta pripast će klubovima iz država čiji su klubovi u sezoni 2016./2017. ostvarili najbolje koeficijente, odnosno, Srbiji i Crnoj Gori.

''Zaključati ligu na osnivače, iako svi znamo da je Bosna bila jedan od originalnih osnivača ABA lige, nema veze sa sportom. Ne vidimo svrhu ovakvog sustava, pitam se čemu se natjecati i ulagati ako nam ne dozvoljavaju napredovanje. Mi ćemo sigurno nastaviti borbu da publici u Skenderiji dovedemo protivnike kakve zaslužuju. Nadamo se da će uskoro biti dobrih vijesti o pitanju sudjelovanja u nekom od europskih takmičenja. Radimo na tome, ali još je rano za donošenje zaključaka'', rekao je predsjednik KK Bosna Royal.

Naglašava da je Bosni ponuđeno da igra drugu ABA ligu o kojoj se sve više govori u regionalnim košarkaškim krugovima, ali da je uprava sarajevskog kluba taj prijedlog odbila.

''Bosna nije drugoligaš, uprava ne može prihvatiti tu opciju. Renome ovog kluba nam ne dozvoljava da prihvatimo sudjelovanje u bilo kakvoj drugoj ligi, pa makar to bila NBA druga liga. Bez obzira na to šta se ovom klubu događalo u proteklim godinama, Bosna je bila prvak Europe i u skladu s tim se svi moraju ophoditi prema njoj'', objasnio je Bradić.

Uprava sarajevskog velikana već planira sljedeći memorijalni turnir ''Mirza Delibašić'', na kojem će ponovno nastupiti veliki košarkaški klubovi, a momčad će nakon odmora krenuti u pripreme za iduću sezonu u kojoj navijači Bosne mogu ponovno očekivati odlične nastupe svojih miljenika.

Bradić dodaje da je uprava već obavila razgovore s trenerom Dušanom Gvozdićem koji je izrazio spremnost za produženje suradnje, te bi momčad pod njegovim nadzorom nakon stanke trebala započeti s pripremama za sljedeću natjecateljsku sezonu.

Kopirati
Drag cursor here to close