Red Bull Air Race

Bili smo na Red Bull Air Race utrci svjetskog prvenstva u Rovinju

Sport / Flash | 15. 04. 2014. u 06:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevjerojatni travanjski vikend u Rovinj je privukao čak 50 tisuća posjetitelja koji su uživali u akrobacijama i utrci brzih aviona kojima je upravljalo 12 najboljih svjetskih pilota.

Hannes Arch

Zvijezda utrke u Hrvatskoj je zasigurno bio Austrijanac Hannes Arch koji je na kraju opravdao ulogu kandidata za pobjedu i osvojio prvo mjesto. U Rovinju je imao mnoštvo navijača koji su iz Austrije došli u velikom broju. Podršku je vrlo dobro iskoristio i pred publikom se predstavio u najboljem svjetlu.

Svi su piloti naglasili kako je ovo jedna od najtežih staza dosad, ali ujedno i najatrkativnija za publiku s obzirom da se letjelo vrlo blizu obali i tribinama.

- Mi smo piloti, željeli bismo pobijediti na svakoj utrci. Bilo je puno pritiska. Prijatelji, obitelj, navijači koji su došli iz Austrije...nije bilo lako. Lakše mi je letjeti bez pritisaka. U Abu Dhabiju je bilo puno lakše. Međutim, Hrvatska je susjedna zemlja i bila mi je želja pobijediti ovdje. Utrka je bila jako teška. Tražio sam samopouzdanje i pravu putanju. Pravila su se sada promijenila, svaka se greška skupo plaća. Novi sistem je zanimljiviji i uzbudljiviji. Sada oslučuju desetinke. Svaki udarac u pilon baca vas daleko natrag. Međutim, sada je najvažnije da je svaka utrka sigurnija i atraktivnija, izjavio je na tiskovnoj konferenciji pred mnoštvom novinarima nakon utrke Hannes Arch.

Utrka u Rovinju ostat će zapamćena kao jedna od najljepših lokacija u povijesti Red Bull Air Race utrka, ali i kao ona s najtežom stazom u povijesti. Broj udaraca u pilone možda je bio najveći dosad. Utrka će ostati zapamćena i kao odlična turistička promidžba Rovinja, Istre i Hrvatske koju je pratila savršena logistička potpora mnoštva Red Bull osoblja, angažiranih trvrtki i ljudi koji su se pobrinuli da sve prođe u najboljem mogućem redu.

Prvi je Red Bull Air Race održan 2003. godine, a do 2011., kad je nastupila trogodišnja stanka, održano je 50 utrka. Piloti u brzim letjelicama lete na visini od 15-25 metara i provlačeći se između vrata (pilona) postavljenih na stazi postižu brzinu do čak 370 km/h.


Erich Wolf, izvršni direktor natjecanja prije početka ovogodišnjeg natjecanja rekao je kako su u posljednje tri godine, koliko je trajala pauza, uložili puno truda kako bi osigurali uvjete koji jamče maksimalnu sigurnosti te ovu sportsku disciplinu podigli na novu razinu.

U protekle tri godine postignuta su mnoga tehnička poboljšanja – utvrđen je standard za motore i propelere kojega se moraju pridržavati svi piloti, visina vrata je 25 umjesto nekadašnjih 20 metara, a materijal od kojih su izrađena tanji je i lakše puca u slučaju da netko zapne za vrata krilom, čime je povećana sigurnost natjecanja.


Red Bull Air Race svjetsko prvenstvo kao službeno je prvenstvo svijeta priznala Svjetska zrakoplovna federacija (FAI)

Od svojih je početaka do danas steklo ugled najbržeg i najuzbudljivijeg motosporta na svijetu.

Osmislila ga je Red Bullova skupina sportskih stručnjaka, a cilj im je bio stvoriti najuzbudljivije letačko natjecanje na svijetu. Red Bull Air Race kakav poznajemo daleko je nadmašio prvobitna očekivanja.

Za gledatelje je ovo spektakl bez premca, a brze i precizne manevre u niskome letu izvoditi mogu sam najbolji piloti na svijetu.

Na osam postaja Red Bull Air Race svjetskog prvenstva 2014. za naslov prvaka se bori 12 pilota master klase. Cilj im je u što kraćem vremenu i sa što manje kaznenih bodova savladati stazu na kojoj su postavljeni zračni piloni. Piloti na utrkama skupljaju bodove za plasman na Red Bull Air Race svjetskom prvenstvu, a pilot koji nakon posljednje utrke sezone ima najveći broj bodova osvaja naslov svjetskog prvaka.

Za razliku od prethodnih sezona, u 2014. su uvedeni standardni, za utrke podešeni motori i standardni propeleri za svih 12 pilota.

François Le Vot

Još jedna uzbudljiva novost u 2014. je Challenger Cup koji novim pilotima daje priliku da se okušaju na stazi i steknu iskustvo. Utrke Challenger kupa u 2014. održavaju se na dan kvalifikacija za pilote master klase. Najbrži u Rovinju bio je François Le Vot, u svijetu avijacije poznatiji kao Zool, inače poznati akrobatski pilot s mnoštvom priznanja i golemim iskustvom. 

Kopirati
Drag cursor here to close