olimpijske igre

BiH na OI: Troje sigurnih, još troje blizu Rija

Sport / Flash | 03. 01. 2016. u 11:44 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački atletičari olimpijsku godinu dočekali su s tri ispunjene norme za nastup u Rio de Janieru.

Sigurni putnici u Brazil su Amel Tuka, koji će trčati dionicu na 800 m, bacač kugle Hamza Alić i maratonka Lucija Kimani.

Među sedam do deset BiH sportaša na Igrama, koliko očekuju u Olimpijskom odboru BiH, mogla bi će naći još tri atletičara koji će u idućih šest mjeseci pokušati ostvariti zahtjevne olimpijske norme.

Po riječima generalnog tajnika Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Milana Pedala, najbliži tom cilju je bacač kugle Kemal Mešić, koji je od norme udaljen samo jedan centimetar (20.49 m), a s velikim ambicijama i olimpijskim ciljevima počeli su se pripremati i bacač koplja Dejan Mileusnić i treći kuglaš Mesud Pezer.

- Prema našim informacijama Mešić je u dobroj formu i već ove zime će pokušati ostvariti olimpijski normu (20.50), kojom bi, kao naš jedini predstavnik, izborio i nastup na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu. Pezer je trenutno od norme udaljen pola metra (19.99), ali zahvaljujući podršci kluba on će se tri mjeseca pripremati u Makarskoj. Radi ozbiljno, sanirao je sve povrede koje su ga pratile prošle godine. Mileusnić, također veoma ozbiljno radi. On će se tri mjeseca pripremati u Kaliforniji s kvalitetnim trenerom. On računa, a i mi vjerujemo, da može ostvariti dobar rezultat - kazao je Pedalo za Fenu.

On je izrazio veliko zadovoljstvo što će u Riju više od polovine reprezentacije biti atletičari.

- Naši atletičari sudjelovali su na svim olimpijskim igrama od 1992. godine od Barcelone, čime atletika preuzima primat najuspješnijeg individualnog sporta u našoj zemlji kada su u pitanju olimpijske igre - kazao je Pedalo.

Kopirati
Drag cursor here to close