New York Times

Bh suci u lancu namještanja utakmica

Sport / Nogomet | 02. 06. 2014. u 08:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

The New York Times objavio je, nekoliko dana uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, povjerljiv izvještaj FIFA u vezi s istragom o mogućem namještanju utakmica pred prvenstvo održano u Južnoafričkoj Republici 2010.

Sarajevsko Oslobođenje prenosi da detaljan izvještaj otkriva kako su uoči proteklog prvenstva namještane prijateljske utakmice, a u svrhe klađenja, a list upozorava da to otkriva mogućnost da se, po istom sustavu, lažiraju i utakmice na prvenstvu u Brazilu.

Prema navodima svjedoka, u cijelu aferu je 2010. trebala biti uključena i neimenovana sudačka trojka iz Bosne i Hercegovine, prenose sarajevske novine.

Namještanje je, naime, organizirano putem singapurske kompanije Football 4U, a koja je vršila pritisak na vršitelja dužnosti predsjednika sudačke organizacije Južnoafričke Republike Stevea Goddarda, da njima prepusti imenovanje sudaca za određene prijateljske utakmice.

Inače, te kompanija je ponudila svoje usluge plaćanja sudaca, njihovog smještaja i svih ostalih troškova njihovom nogometnom savezu, koji je imao financijske probleme. No, iza svega se krio pokušaj namještanja mečeva, tvrdi New York Times.

Prema tom izvještaju, bh. sudačka trojka je trebala, po nalogu singapurske firme, suditi utakmicu između SAD i Australije 5. lipnja 2010, ali je Goddard upozorio te države na pokušaj namještanja, pa je meč koji je završen 3:1 za Amerikance na kraju sudila domaća trojka.

Navedeno je da bi bh. suci, nakon što se skandal otkrije, dobili doživotnu zabranu suđenja.

List piše o još nekoliko čvrstih dokaza o namještanju pripremnih utakmica 2010. godine, pa se tako navodi slučaj nigerijskog suca koji je, prema izjavama svjedoka, dan nakon utakmice Južnoafrička Republika - Guatemala, došao u jednu banku i položio depozit od 100.000 dolara u kešu.

"Novac je donio u torbi", posvjedočio je jedan od njegovih kolega navodi se u izvještaju FIFA-e.

Tijekom utakmice korumpirani sudac svirao je dva penala, jedan zbog igranja rukom, iako je bilo očito da prekršaja nije bilo, a njegovo suđenje je ocijenjeno katastrofalnim.

Službeno, iz ove organizacije su američkom listu samo potvrdili da traje istraga o mogućem namještanju utakmica reprezentacija.

Kopirati
Drag cursor here to close