izbornik o svemu pomalo

Baždarević: Drago mi je radi svih 'Jugovića' u kvalifikacijama

Sport / Nogomet | 27. 10. 2016. u 08:36 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mehmed Baždarević, izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine istakao je da u odnosu na duele sa Belgijom i Ciprom neće biti većih promjena na popisu igrača na koje će računati u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018 protiv Grčke.

”Neće biti većih promjena. Vjerujem u ovu grupu igrača. Pozvat ćemo vjerovatno 22, 23 igrača. Za utakmicu sa Grčkom (13. studenoga) u Ateni možda pridodamo dva, tri mlađa igrača, neke od onih koji su osvojili Kirin kup u Japanu”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Baždarević.

Utakmica sa Grcima nije najvažnija

Smatra da se bh. nacionalni tim morao jako dobro spremiti za susret sa Grcima te da u sudaru na stadionu Georgius Karaiskakis nema šta izgubiti.

”Utakmicu sa Grcima neću nazvati najvažnijom u kvalifikacijama za SP. U tu zamku ne smijemo upasti. Ne smijemo stvoriti pritisak poput onog uoči meča u Bruxellesu sa Belgijom (0:4. op.a.). Što da ih pobijedimo u Ateni, a iduće godine izgubimo od Grka u Zenici? Pitanje je šta bismo dobili?!”


“Dakle, pred nama je još jedna utakmica u kvalifikacijama u kojoj moramo pružiti dobru igru i dati sve od sebe da ostvarimo pozitivan rezultat. Pobjeda bi bila fenomenalna, ali sa njom ne bismo završili posao. Ima još puno da se igra. U svakom slučaju u Ateni želim da budemo pravi, onakvi kakvi možemo biti, jer imamo kvalitetne igrače od kojih su mnogi u jako dobroj formi”, kazao je Baždarević, naglasivši:

”Za dobar rezultat u Ateni moramo uraditi ono na čemu stalno inzistiram, puno trčanja, borbenosti, zalaganja, želje... I kada tu dodamo taktičke zamisli i tehničke sposobnosti naših igrača, odnosno ako sve to uradimo na terenu uvjeren sam da nećemo izgubiti u Ateni”.

Ne misli da su u prva tri kola kvalifikacija u skupini H, bez obzira što imaju tri boda više Grci stekli prednost u odnosu na BiH.

”I prije starta kvalifikacija znali smo da je Belgija favorit za prvo mjesto u našoj skupini. Grci, naši konkurenti za plasman u doigravanje, imaju tri boda više, ali igrali su sa Ciprom, Gibraltarom i Estonijom. Faktički protiv nas čeka ih prvi pravi ispit i uoči utakmice u Ateni može se reći da smo u egalu”, pričao je Baždarević, koji je sa Zmajevima u dosadašnjem toku kvalifikacija pobijedio Estoniju (5:0) i Cipar (2:0), a izgubio od Belgije (0:4).

Sretan zbog Hrvatske, Srbije i Crne Gore

U tri od devet skupina europske zone kvalifikacija za SP vodeće su reprezentacije zemalja iz regije Zapadnog Balkana, Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

”Za mene to nije iznenađenje pogotovo kada je u pitanju Hrvatska koja je vrhunska reprezentacija. Hrvatska ima tim za velike domete. Zadovoljan sam i sretan što su Srbija, Crna Gora i Hrvatska prve u skupinama i ide im dobro. Ipak, neće im biti lako domoći se Mundijala, jer kao što sam rekao i u našem slučaju, ima se još puno igrati. Bez obzira, jako je važan dobar start u kvalifikacijama”, kazao je Baždarević.

Posebno je pohvalio rad stručnih stožera reprezentacija Srbije i Crne Gore.

”Promjene u ovim reprezentacijama su dale efekta. U Srbiji se vidi ogroman napredak. Sazreli su kao ekipa. Izbornik Slavoljub Muslin sa suradnicima je unio dosta dobrih stvari, ali i discipline u njihovoj svlačionici i igri na terenu. Pomaci su evidentni.”

“Crnogorci su jako dobro, za mnoge pa i za mene, iznenađujuće startali. Imaju dobar bodovni saldo. Istini za volju, imali su i sreće u Rumunjskoj i utakmici u Danskoj. Međutim, nitko ne može reći da nisu zasluženo sakupili sedam bodova i na tome izborniku Ljubiši Tumbakoviću i reprezentativcima Crne Gore od srca čestitam”, kaže Baždarević.

”Slovenci su ozbiljna reprezentacija. Nadigrali su nedavno Engleze. To nije mala stvar. I Makedonci su se malo trgnuli i žao mi je što nikako da se sastave sa malo boljim rezultatima. Kosovo je debitant u kvalifikacijama i svaki bod koji osvoje u ovoj, početnoj fazi velika je stvar za tu reprezentaciju”.

Na pitanje je li realno očekivati da na Mundijalu u Rusiji 2018. godine nastupe Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija i BiH, kroz smijeh odgovorio je:

”Uh, da nije malo previše nas 'jugovića'? Mogu vam reći bi to bilo  odlično i bio bih sretan kao malo dijete kada bi se to dogodilo. Da se Jugoslavija nije raspala u krvi, od 90-ih godina prošlog vijeka vladali bi svjetskim nogometom.”



“Prisustvovao sam nekima od sastanaka koje je vodio legendarni Miljan Miljanić i strategija je bila da jurišamo na titulu prvaka Europe 1992. godine, a potom i na trofej namijenjen prvaku svijeta”, prisjetio se Baždarević.

Modrić zaslužuje ući u uži krug za Zlatnu loptu

Luka Modrić, prvotimac Real Madrida i kapitan reprezentacije Hrvatske ove se godine našao na širem popisu od 30 kandidata za Zlatnu loptu.

”Potpuno zasluženo. Luka je imao sjajnu sezonu sa Realom sa kojim je osvojio Ligu prvaka. Malo je nedostajalo da sa reprezentacijom Hrvatske ode do kraja na Euru 2016. Zaslužuje i da se nađe na užem popisu kandidata za Zlatnu loptu. Njemu uz rame i njegov kolega iz reprezentacije Ivan Rakitić. Igrač Barcelone nije ništa lošiji od Modrića”, rekao je Baždarević i zaključio:

”Na prostoru bivše Jugoslavije uvijek je bilo nogometnih velemajstora. Imao sam sreću da igram sa Safetom Sušićem, Zlatkom Vujovićem, Blažom Sliškovićem, Draganom Stojkovićem, Zvonimirom Bobanom, Davorom Šukerom, Dejanom Savićevićem, Predragom Mijatovićem, Srečkom Katanecom i drugima..., Da se netko ne naljut,i da nekoga ne zaboravim, pa da ne nabrajam više. U početku igračke karijere divio sam se Luki Peruzoviću i Vahidu Halilhodžiću. Trebali smo vladati svijetom”.

Kopirati
Drag cursor here to close