Europsko prvenstvo

Baraž, baraž: Treća sreća

Sport / Nogomet | 11. 11. 2015. u 09:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine 13. i 16. studenog igra protiv Irske dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016. godine, a to će nogometašima BiH biti treći pokušaj da putem doigravanja izbore sudjelovanje na velikom natjecanju.

U prethodna dva pokušaja najbolji bh. nogometni tim bio je neuspješan, a oba puta bolji su bili Portugalci.

Prvu priliku da putem doigravanja osigura plasman reprezentacija je imala u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. U prvoj utakmici Portugal je u Lisabonu pobijedio s 1:0 golom Brune Alvesa, što je reprezentaciji BiH, koju je s klupe vodio Miroslav Blažević davalo veliku šansu da izbori prvo sudjelovanje na velikom natjecanju. No, u uzvratnom susretu u Zenici Portugal je ponovo slavio s 1:0, a strijelac je bio Raul Meireles.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. BiH je ponovo zauzela drugo mjesto u skupini i morala je igrati dodatne kvalifikacije, a voljom žrijeba za protivnika je i taj put dobila reprezentaciju Portugala.

U prvom susretu u Zenici nije bilo golova, a Portugal je u uzvratnom susretu u Lisabonu slavio s uvjerljivih 6:2. Golove za BiH, koju je s klupe vodio Safet Sušić, postigli su Zvjezdan Misimović i Emir Spahić.

Priliku da reprezentacija BiH prvi put odvede na europsko prvenstvo imat će Mehmed Baždarević, koji je ekipu preuzeo u trenutku kada je ostala s minimalnim šansama da osvoji treće mjesto u grupi. No, nanizao je pet pobjeda u šest utakmica i tako vratio ekipu u igru za plasman na Euro.

Kopirati
Drag cursor here to close