Bez gostujućih navijača

Balkanska nogometna liga starta 2018. godine

Sport / Nogomet | 29. 07. 2016. u 08:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednje dvije godine regionalni nogometni savezi imali su nekoliko sastanaka, a glavna tema je bila regionalna nogometna liga.

Inicijativa bi uskoro mogla biti provedena u djelo jer je "zeleno svjetlo" dala UEFA. Na posljednjem takvom sastanku u Moskvi, 13 nogometnih saveza, među kojima su bili Srbija, BiH, Makedonija, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska, UEFA je obećala podršku ovakvom projektu sa 3 milijuna eura.

U Moskvi je dogovoreno da mlađe nacionalne selekcije 13 saveza igraju regionalno natjecanje, a definiralo se natjecanje u kojem bi sudjelovala 42 kluba iz jugoistočne Europe.

Srbija će sudjelovati sa Crvenom Zvezdom, Partizanom i Čukaričkim, Hrvatska sa Dinamom, Hajdukom i Rijekom, BiH sa Sarajevom i Željezničarom, Slovenija sa Mariborom i Olimpijom, Makedonija sa Vardarom, a Crnu Goru će predstavljati Budućnost iz Podgorice. Rumunjska, Cipar, Bugarska, Albanija i Mađarska će ponuditi svoje timove.

"Prioritet je da reguliramo sigurnosni aspekt natjecanja jer svi u regiji imamo taj problem sa huliganima i infrastrukturom," kazao je glavni tajnik NS BiH Jasmin Baković nakon sastanka u Moskvi, piše N1.

Zajedničko prvenstvo bi donijelo kvalitetu, sponzore i dovelo navijače na stadione. Da bi izbjegli incidente, kopirat će se modul ABA košarkaške regionalne lige i SEHA rukometne, odnosno, da se utakmice igraju bez gostujućih navijača.

"Pa to je jedini modul kako bi se spasio nogomet na ovim prostorima. Neke ostrašćene navijačke glave su protiv toga i tu vide šansu da vrate neke slike prošlosti, ali i to će nestajati s vremenom. Ako će nam to biti prepreka, onda smo mi osuđeni na propast," kaže Savo Milošević, bivši reprezentativac Srbije.

UEFA nudi benefite i postoji mogućnost da prvak Balkanskog kupa osigura izravno učešće u Ligi prvaka što je svakako primamljivo, poručuju iz UEFA-e.

Ovo klubovi ne smiju odbiti i svi su iz nogometnih saveza zemalja bivše Jugoslavije pristali na ovu opciju. Ostaje da se dogovori termin održavanja Balkanske lige. Jedan od prijedloga za termin ponudio je bivši predsjednik NS Srbije Tomislav Karadžić koji je bio akter sastanaka u posljednih nekoliko godina.

"Igrali bi u terminima Lige prvaka i Europske lige jer, nažalost, naši klubovi rijetko prezime u europskim najtecanjima,'' kaže Karadžić.

Sada kada je UEFA ušla u ovaj projekt i podržala ga, ostaje pitanje da li će nacionalna prvenstva zemalja sudionica Balkanske lige ispaštati?

Primjer su košarkaška i rukometna regionalna natjecanja u kojima klubovi koji igraju regionalno natjecanje ne igraju nacionalna prvenstva sve do play-offa. To neće biti slučaj u Balkanskoj ligi, jer prvenstva bez Zvezde, Partizana, Dinama, Hajduka, Sarajeva i Željezničara nemaju smisla.

"Naravno da je to bio glavni uvjet kada se razmišljalo da se igra regionalna liga. Nema smisla gledati nacionalna prvenstva bez najboljih timova. Ja to podržavam i ne zanima me nacionalna netrpeljivost nekih navijača. Želim da uživamo u nogometu. Pa nekadašnja liga Jugoslavije je bila među top 5 u Europi," kaže Branko Brnović, bivši izbornik reprezentacije Crne Gore.

Još nije poznat format natjecanja Balkanske lige. Planirano je da sudjeluje 42 kluba iz 13 država, a vjerojatno će UEFA kopirati modul Lige prvaka i timove podijeliti po grupama.

Kopirati
Drag cursor here to close