veliko finale

Atletico sprema osvetu, Zidane želi u povijest

Sport / Nogomet | 27. 05. 2016. u 09:41 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi put u posljednje tri sezone u finalu Lige prvaka igrat će gradski suparnici Real i Atletico Madrid.

Prije dvije godine slavio je 'Kraljevski klub' nakon produžetaka, osvojivši 'decimu', deseti naslov prvaka Europe. Real je u susretu igranom u Lisabonu pobijedio 4:1.

Atletico je sve do 93. minute vodio 1:0, a onda je Luka Modrić ubacio loptu iz kornera, a Sergio Ramos zabio za produžetke. Primljeni pogodak bio je preveliki šok za Atleticove igrače i u dodatnih pola sata Real je s nova tri pogotka stigao do pobjede.

"Vjerujem kako nas i u Milanu očekuje dramatičan ogled", kazao je Realov strateg Zinedine Zidane. Real je do titule vodio Carlo Ancelotti, postavši tek drugi trener u povijesti koji je triput osvojio elitno natjecanje 'Starog kontinenta'. Prva dva naslova je uzeo s Milanom (2003. i 2007.). Prvi koji je to uspio je legendarni trener Liverpoola Bob Paisley (1977., 1978. i 1981.).

Ancelotti je nakon osvojene krune napustio Madrid, a naslijedio ga je Rafael Benitez. No, Španjolac se nije proslavio i u siječnju je dobio 'cipelu', a momčad je preuzeo Zidane. Na Atleticovoj klupi već pet godina nema potresa, od prosinca 2011. momčad vodi Diego Simeone.

Prepun pohvala za 'Chola' kako glasi Simeoneov nadimak, bio je i Zidane.

"Simeone je jedan od najboljih trenera na svijetu. Ima sve što pravi trener mora imati - znanje, karakter, pobjednički mentalitet. Ja još moram učiti i razvijati se,“ kazao je 'Zizou' ali i dodao: "No to ne znači da je Atletico bolji. Spremni smo za finale i veliki izazov."

Ukoliko Real osvoji krunu, Zidane će postati tek sedma osoba u povijesti koja je osvojila Kup prvaka ili Ligu prvaka kao igrač i kao trener te osmi trener koji je u svojoj debitantskoj trenerskoj sezoni stigao do europske krune.

"Ne razmišljam o rekordima, pustimo to sada", dodao je.

Realu će ovo biti čak 14. finale, dok je Atletico do sada dva puta bio u finalu i oba puta je izgubio – od Bayerna (1974.) i Reala (2014.). Atleticovi navijači se nadaju 'trećoj sreći' i osveti za lisabonski poraz.

"Spremam li osvetu za lisabonski poraz ? U nogometu nema mjesta osvetama. Samo stvaranje novih prilika. Osveta je negativna riječ, dok nova prilika donosi optimizam i nadu. Naporno smo radili, dobili smo novu priliku i nadam se kako ćemo je iskoristiti", naglasio je Simeone.

Atletico je na putu do finala imao daleko teži posao. U četvrtfinalu je izbacio Barcelonu, a u polufinalu Bayern, dok je Real u zadnje dvije runde bio bolji od Wolfsburga i Manchester Cityja.

"Do sada smo igrali s dvije od tri najbolje momčadi na svijetu. Sada nas očekuje i treća", dodao je Argentinac.

U Realovim redovima neće biti Varanea koji će propustiti i EURO, dok je paniku izazvala vijest o ozljedi Cristiana Ronalda. No, portugalski majstor se oporavio i bit će spreman.

U suparničkim redovima problema s ozljedom je imao Diego Godin, ali bit će spreman za nastup.

Utakmicu, koja se igra na stadionu San Siro u Milanu od 20,45 sati, vodit će engleski sudac Mark Clattenburg.

Kopirati
Drag cursor here to close