više od sporta

Albanija u groznici: Na putu do "stoljetnog sna" stoji - Srbija!

Sport / Nogomet | 08. 10. 2015. u 09:17 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Daleko najinteresantnija večerašnja utakmica kvalifikacija igra se u Albaniji gdje se sastaju domaća reprezentacija i Srbija. Domaćin bi eventualnom pobjedom, uz uvjet da Danci ne pobijede Portugal, izborio direktan plasman na Euro.

Srbija nema nikakvih rezultatskih ambicija, no jasno je da žele pokvariti planove Albancima i zbog onog što se događalo na prvoj utakmici u Beogradu, ali i zbog nategnutih odnosa dvaju država.

Jasno je da je duel u Elbasanu puno više od sporta i da je dobio političku dimenziju, posebno kada se ima u vidu prekid prve utakmice u Beogradu.

Nakon incidenta s dronom, koji je nosio zastavu "Velike Albanije" i upada navijača na teren, utakmica u Beogradu je prekinuta i Srbija je za zelenim stolom izgubila susret rezultatom 0:3, čime je izgubila sve šanse za plasman na EURO 2016. Albanija je u Skupini I, na trećem mjestu, sa 11 bodova, samo jednim manje od Danske koja je na drugom mjestu, ali s jednom utakmicom manje.

Predsjednik Nogometnog saveza Kosova Fadil Vokrri, dobar poznavatelj sportskih, ali i izvansportskih prilika u Srbiji, zahtijeva pažnju i maksimalnu odgovornost od svih Albanaca: igrača, rukovodilaca NS-a Albanije i posebno od publike na stadionu, da sve protekne regularno i da duel na zelenom terenu protekne bez ijednog incidenta.

"Prvenstveno smatram da mi ne smijemo da nasjednemo na provokacije, bez obzira od koga one dolazile. Smatram da je jako važno da publika bude na nivou zadatka zato što je neki prekid, ne želim prejudicirati niti misliti da može doći do njega, ili takav razvoj događaja, svakako štetan za albanski nogomet i trebamo biti na oprezu, jer mogu postojati ubačeni elementi sa određenim ciljevima. Mislim da bi svi trebali biti budni, rekao bih i simpatizeri koji su tamo, da uoče koga imaju u blizini, da se spriječi svaki pokušaj bilo koga da pokvari imidž albanskog nogometa i Albanije", kaže Vokrri, bivši slavni centar FK Priština, beogradskog Partizana, istanbulskog Fenerbahčea, kao i reprezentativac Jugoslavije.

Vokrri ističe važnost ovog meča za ispunjenje stoljetnog sna o kvalifikaciji na završni turnir Europskog prvenstva, jer 100 godina od osnivanja albanskog nogometa, reprezentacija Albanije nikada nije bila bliža kvalifikaciji na veliko natjecanju.

Albert Kastrati, vođa prištinskih navijača "Plisat", kaže da su se navijači Albanije s Kosova još prije mjesec dana pripremili za odlazak u Elbasan.

On kaže da je organizacija išla dobro, osim manjih problema s osiguravanjem karata za meč, ali na kraju je to regulirano i u Elbasan areni će biti i 200 navijača iz Prištine. Kastrati je potpuno svjestan važnosti ove utakmice i činjenice da bi i najmanji incident mogao skupo koštati selekciju Albanije, te s toga kako kaže, Plisat idu da podrže nacionalnu ekipu, a ne da prave probleme.

"Mi smo pozvali i sve one koji budu na stadionu da ne bude nikakvih problema jer je ova utakmica vrlo važna i poznat je utjecaj Srbije na UEFA-u i FIFA-u. Tako da smo uputili poziv i ponovo pozivamo da ne bude ni jednog problema sa bacanjem upaljača, ništa, baš ništa ne smije se bacati, jer može doći do prekida utakmice", kaže Kastrati, prenosi Anadolija.

Podsjećamo da je sinoć autobus sa srbijanskim igračima kamenovan u Tirani na putu od aerodroma do hotela u kojem će biti smješteni do početka utakmice.

Susret iz Elbasana može se gledati u izravnom prijenosu putem televizije Republike Srpske ili Sportkluba.

Facts you need to know before the football match between Albania and Serbia (Infographic) - An infographic by the team at Express Sport

Kopirati
Drag cursor here to close