Euro 2016. - Dan Sedmi

'Ajmo! Golova! Golova! Golova!

Sport / Nogomet | 16. 06. 2016. u 08:43 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer smo konačno uživali u nešto više golova, a neki su bili zbilja prekrasni. Weissov, Hamšikov, Mehmedijev, Glušakovljev, Griezmannov i Payetov…konačno naznaka Eura kakvog smo htjeli otpočetka!

Slovačka – Rusija 2:1, Buđenje na krilima Hamšika

Da se čovjek zapita - onolika Rusija, a ne mogu sastaviti jedanaest ozbiljnih igrača! To je nekako rezime jučerašnjeg poraza Rusa od Slovačke, koja je, posebno u zadnjoj trećini prvog poluvremena riješila stvar, fenomenalnim golovima Weissa i, posebno, Hamšika.

Rusi su bili bolji na početku utakmice, ali strašno neefikasni, petljali su u napadu toliko da su iživcirali ne samo svoje navijače.  Izgledali su kao bolja momčad, zaboravivši da su Slovaci opasni, uspavaju te – i onda ubodu!

Tako su Rusi naizgled ni iz čega primili dva gola (oba zahvaljujući već opjevanoj staroj i sporoj obrani) i nakon hladnog tuša ušli u drugo poluvrijeme s igrom duplo lošijom nego u prvom dijelu igre. Gnjavili su, gnjavili i gnjavili…izgledalo je kao da do sutra ne bi mogli zabiti gol. No, kako su se Slovaci povukli, nakon niza jalovih napada Rusi su nekako uvaljali gol u 80', nakon odlične reakcije Glušakova – i tu počinje opsada slovačkog gola, a Slovaci su umalo upropastili pobjedu.

Srećom po njih, Rusi nisu zabili kasni gol kao protiv Engleske i sada imaju tri boda, s kojima se već može računati na treće mjesto u grupi, u slučaju poraza od Engleza u zadnjem kolu. Rusi će probati spasiti čast i plasirati se dalje preko Walesa, ali kako Rusi igraju, ne može se reći da će protiv Balea i ekipe biti favoriti. Ovaj jedan bod koji imaju čak je i puna kapa.

Rumunjska – Švicarska 1:1, Neopisiva lakoća promašivanja

Rumunji su se obrambeno postavili protiv Švicarske. Čekali su svoju priliku i pustili protivnike da napadaju. I dobili su je nakon naivnog faula Lichsteinera, koji je kao početnik povukao Chipciua za dres unutar šesnaesterca. Teško je tko mogao vjerovati da će Rumunjima u drugoj utakmici suci svirati i drugi penal, ali svirali su. I opet je, kao na otvaranju protiv Francuza, tukao Stancu – i pogodio!

Švicarci su nakon toga krenuli napadati, a naprosto je nevjerojatno koliko zicera može promašiti Haris Seferović. Promašivali su i drugi, od Shaqirija do Rodrigueza, da bi nakon mnogo prilika za gol s obje strane tek jedna lopta završila iza leđa Tatarusanua. Strijelac – Mehmedi iz sjajnog voleja. Zapravo, bila je to vrlo dinamična utakmica, čak 33 šuta na gol uputile su obje momčadi, a od toga čak 13 je bilo u okvir gola. Švicarci su bili bolji, činilo se da će u zadnjih 20 minuta zabiti gol za pobjedu, jer su Rumunji fizički pali, ali nevjerojatna kompliciranja u napadu i dalje su boljka Švicarske. Ipak, Petkovićevi izabranici imaju 4 boda, za sada se čini dovoljnim za prolaz dalje. Rumunji će protiv Albanije tražiti svoju priliku.

Francuska – Albanija 2:0, Bez muke nema nauke

Ostat će, nažalost po Albance, uglavnom zapamćen rezultat, ali ne i igra iz Marseja. Bila je to igra u kojoj je Francuska izgledala očajno u prvom poluvremenu, tek nešto bolje u drugom, sve dok Deschamps nije priznao grešku, posuo se pepelom po glavi (otud valjda onolike sijede vlasi!) -  i ubacio u igru orvo Pogbu, a onda i  Griezmanna, izmijenio sustav igre i izbacio očajno lošeg Martiala, koji je bio prva žrtva nepotrebnog eksperimenta sa postavkom.

Taj eksperiment je bio sramota za trenera koji namjerava osvojiti Euro, jer se Francuska doimala kao malokrvna grupa vampira, bauljali su po terenu, sporiji i mekši od čvrstih Albanaca. Iliri su igrali odlično, usudim se reći i konkretnije skoro 70 minuta, domaći su bili potpuno paralizirani, ali je na kraju presudila individualna kvaliteta francuskih igrača. Prvo Griezmann glavom u 89' glavom na ubačaj Ramija, pa onda i Payet u sudačkoj nadoknadi, još jednim prekrasnim golom, spasiše Francusku, ali ostaje dojam da Trikolori škripe u svim linijama.

Sve je ovo nekako na silu i ako ovako nastave igrati naletjet će na jaču reprezentaciju koja će njihove snove o novom trofeju na domaćem terenu pretvoriti u prah i pepeo. Dimitri Payet je opet postigao gol, svoj drugi na turniru, i on je definitivno čovjek koji nosi Francusku, drži nivo igre na visokoj razini i bez njega bi ova reprezentacija bila krezuba baba. Ako je Zidane nosio onu trofejnu Francusku prije šesnaest godina, čini se da će Payet biti taj glavni čovjek ovaj put. Ali, da bi Francuska zbilja došla do finala, i ostali se moraju trgnuti. A najviše izbornik Didier Deschamps.

Današnji dan nam donosi nova tri meča:     

15:00 Engleska – Wales

Još jedna „Bitka za Britaniju“, kako se mečevima Engleske protiv neke otočke reprezentacije voli tepati, prvi put na Euru Velšani idu na Engleze. Otočki su mediji guštali – puno teških riječi palo je zadnjih dana, iako se najviše novinari bave engleskim navijačima koji stradavaju i kad su sami i kad su u grupi. Čim se odnekud ukažu Rusi, Englezi završe krvavi. Vratimo se utakmici - Velšani smatraju da se međusobno bolje poznaju i da su kompaktniji nego „ufurani“ Englezi. Londonski mediji ih zovu „Band of Brothers“, ali ne sumnjaju da će Tri lava biti pobjednici. Ipak je Engleska favorit, makar je prvu utakmicu protiv Rusa odigrala 'nako.

Povijest kaže da su odigrali međusobno čak 101 utakmicu, a golom Mark Hughesa (sadašnjeg trenera Stokea) Wales je zadnji put slavio 1984. I dok Coleman nema nekih dilema oko sastava Walesa, Hodgson je pred dilemom koju će vjerojatno razriješiti tako što će opet poslati isti sastav kao protiv Rusa. Za sada ipak vise Raheem Sterling, kojeg engleski mediji već proglašavaju domaćom varijantom Jesusa Navasa (puno tzuji, malo meda daje) – i Adam Lallana (isto jedan od kukaca – leptirića).

No, ne bi nas čudilo da Hodgson krene barem s jednim od njih. Vardy u napadu? Teško. Izbornik i dalje više vjeruje Kaneu i općeniti nema zime za Tottenhamove igrače u reprezentaciji. Osim ako ih Wales ne iznenadi, pa da krene preslagivanje. A Aaron Ramsey tvrdi da to uopće ne bi bilo iznenađenje. Vrijeme je da ih opet pobijedimo, kaže Arsenalov igrač, danas jedna od zvijezda Walesa.

18:00 Ukrajina – Sjeverna Irska

Ukrajinci su odigrali muški i pošteno s Nijemcima, ali znate kako to već ide s nogometom – igra u kojoj i nakon muškog i poštenog pobjeđuju Nijemci. To znači da će Ukrajinci danas protiv Sjeverne Irske morati uprijeti još više muški da bi uknjižili prve bodove. Sjeverna Irska nije ostavila dojam momčadi koja ima kvalitet veći od ukrajinskog, ali Ulster je klasična otočka priča – čvrstoća, raspored i disciplina, pa ako im se posreći, a na tu varijantu i idu, moguće je svašta.

Ukrajinci su nas iznenadili protiv Njemačke odličnom kombinatorikom i prilikama koje su stvorili, na kraju su nam ostali dužni završnicu dostojnu Eura i Konopljanka i Jarmolenko i ostali, ali sigurno im danas protivnik neće ostaviti toliko prostora koliko su imali kod Njemačke. Ipak, Žuti su favoriti, ali s rezervom, jer nitko ne voli igrati protiv reprezentacija kakva je Sjeverna Irska.

21:00 Njemačka – Poljska

Evo nam i novog europskog klasika. Igrali su u kvalifikacijama jedni protiv drugih – i Poljaci su u oba meča igrali fenomenalno, čak su domaću utakmicu okrunili pobjedom 2:0, dok su ui Njemačkoj izgubili 3:1, ali je moglo biti svašta. Lewandovski i ekipa su s Njemačkom na „Ti“, jer je većina Poljaka igrala ili igra u Bundesligi. Očekujte meč s puno trke, puno šansi i varnicama na sve strane. Zapravo, ovo je meč kojem sam se radovao čim je izbačen raspored.

Obje momčadi imaju pobjede iz prvog kruga, tako da neće biti velikog taktiziranja, a sasvim je jasno da će pobjednik ovog meča praktično osvojiti prvo mjesto u grupi. I eto razloga za velika očekivanja. Bez obzira što Low izvukao iz šup…, ovaj nosa…zapravo kakav god sastav izveo protiv Poljske, bit će to sraz dvije momčadi gladnih golova u tuđoj mreži. I vjerojatno onaj pravi test da vidimo od kakvoj je štofa napravljena ova Njemačka.

Kopirati
Drag cursor here to close