razgovor s prvakom

Adnan Gosto pred izazovom karijere: "Malo pomoći dobro bi došlo"

Sport / Flash | 05. 05. 2015. u 13:42 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Adnan Gosto četvrtu godinu bavi se natjecateljskim bodybuildingom i četvrti put zaredom je osvojio naslov apsolutnog prvaka države u ovom sportu. Na 16. državnom prvenstvu koje je održano u travnju u Tomislavgradu Gosto je ponovno pokazao da mu nema premca u BiH, ali i u regiji.

“Četiri godine iznova potvrđujem da moji rezultati nisu slučajnost nego rezultat napornog i kontinuiranog rada, ulaganja, odricanja, čelične discipline i jake želje za uspjehom”, počeo je u razgovoru za Bljesak.info Adnan Gosto, osvrnuvši se na trijumf u Tomislavgradu.

“Iako kompletan rad nije bio tempiran upravo za taj dan, kao i uvijek sam se maksimalno trudio da sebe prokažem u najboljem mogućem izdanju. Ova pobjeda za mene ima poseban značaj s obzirom da sam odlučio na određen period da se povučem sa domaće scene, a naravno, svatko se želi povući kao šampion. Tako da je opet kao i svake godine bilo velike treme i napetosti. Ali, eto, na kraju sam uspješno uspio obraniti naslov apsolutnog prvaka države”.

 

Adoni Drzavno Prvenstvo 2015

NAPOMENA: KLIK na HDPrije svih slika i svega ostalog evo moj slobodni pozing sa jucerasnjeg drzavnog prvenstva.Inace, kao i svaki put ''uvjezbavao'' sam ga punih 30-ak minuta u glavi, gdje si jednostavno zamislim poze koje bih i kojim odprilike redoslijedom volio da pokazem. Vise mi odgovara to na taj nacin da izvodim gdje uvijek imam i prostora za improvizaciju.No,.. sljedeci put kad stanem na binu,... serviracu vam nesto malo delikatnije ;)

Posted by Adoni Costo on Monday, 27 April 2015

Adnan Gosto je i u BiH i izvan granica države pokazao koliko je dobar u tom sportu, ali je sam sebi postavio cilj da se dokaže i izvan prostora Balkana.

“Prošle sam godine sebi za cilj postavio da nadmašim sve što sam do sada pokazao. Krenuo sam raditi napornije nego ikad i to odmah sljedeći dan nakon Balkanskog prvenstva. Javila se u meni odjednom želja da idem malo dalje, da stanem kraj još jačih natjecatelja i da konačno vidim na čemu sam i što sam to zaista napravio u zadnje četiri godine”.

“Trema je svake godine iznova tu, moja su očekivanja uvijek velika i jednostavno strah od neuspjeha te da ću razočarati samog sebe je prevelik, ali to je ujedno i ono što me tjera konstantno naprijed i što mi ne dopušta da izgubim fokus. Tako da mi je trebalo prvo jedno slabije natjecanje na kojem ću probiti led, da vidim kakva je trenutna forma i da isprobam ujedno neke nove pristupe u završnicama koje su presudne u natjecateljskim pripremama. Mogu samo reći da sam jako zadovoljan onim što sam postigao i vjerujem da ukoliko se nastavi sve odvijati na ovaj način kao i do sada, mogu da napravim jako dobar rezultat na svjetskom nivou”

Stoga će ovaj Mostarac prvi put u karijeri nastupiti na jednom velikom europskom natjecanju. U Malagi se u lipnju održava slavni Olympia turnir, najprestižnije bodybuilding natjecanje u svijetu, gdje pobjednici dobivaju pozivnicu za pofesionalce. Natjecanje se održava pod okriljem svjetske bodybuilding federacije (IFBB).

S obzirom na formu koju je pokazao na državnom prvenstvu od Goste se mogu očekivati vrhunski rezultati s ovog jakog natjecanja. Međutim, uoči najvećeg izazova svoje karijere i on se susreće s problemima s kojima se jedan vrhunski sportaš ne bi smio susretati.

Naravno, radi se financijama, jer Gosto, zasad, trenira bez bilo kakve pomoći grada i države čiji je prvak, a zbog svoje specifičnosti bodybuilding je prilično skup sport.

“Bodybuilding se najmanje živi ili da kažem ''trenira'' u teretani. Mi smo tu samo jedan mali djelić dana gdje kroz trening dajemo našim mišićima adekvatnu stimulaciju i poticaj na rast, gdje ubrzavamo treningom naš metabolizam da bi lakše postigli potreban tonus muskulature koja se traži na bini. Ostatak dana, onaj izvan teretane je teži, zahtjevniji i daleko skuplji dio posla od kojeg i zavisi krajnji ishod naših priprema. Adekvatna i individualno svakom pojedincu prilagođena ishrana, kvalitetna suplementacija za brži oporavak i napredak su ono što će treningu i dijeti dati kompletan smisao. Trenirati satima, a hraniti se kao crv, ili još gore kao prase, ne vodi nikamo i to nam je svima jasno.

Evo samo primjer mog dnevnog jelovnika, moje suplementacije i svega što moram unositi iz dana u dan u svoj organizam kako bi i postigao ono što želim s jedne strane, a s druge kako bih se i tijelo adekvatno oporavljalo od silnog fizičkog stresa te kako bih održavao vitalnost organizma, imunitet jakim itd..

S obzirom da imam punih 90 kg mišića i uz pristup ishrani koji ja zagovaram, svakodnevno unosim jako veliku količinu bjelančevina (proteina), a to bude okvirno 1-1,3 kg mesa. Pretežno piletina, iako sve češće koristim i teletinu, junetinu, a u slobodne dane od treninga čak i ribu. Tu je dnevno i cca 500 g mladog nemasnog sira. Također, da bih sebi olakšao unos bjelančevina i financijski, te rasteretio probavni trakt do određene mjere, ubacim u toku dana i 3-4 porcije proteinskog izolata. To je samo jedan makronutrijent koji je potreban našem tijelu svakog dana. A tu su još i zdrave masti, ugljikohidrati, dijetalna vlakna (uglavnom povrće), vitamini i minerali – koje uglavnom unosim iz tableta ili praha jer iz krute hrane ne bih nikad unio potrebnu količinu vitamina koji su mi potrebni, a da pri tome ne unesem i veću količinu šećera (ako govorimo naravno o voću).

Dalje, dodaci ishrani za jačanje zglobova i tetiva, dodaci za podizanje tjelesne energije, za pojačano sagorijevanje masnih naslaga, za bolju sintezu proteina, ugljikohidrata i masti, digestivni enzimi da bih se hrana lakše varila, jer je probavni trakt konstantno opterećen i uvijek postoji mogućnost da se kod dužih dijeta naruši i kompletna crijevna flora. I na kraju, veće količine aminokiselina kako bih sačuvali muskulaturu od razgradnje uslijed manjka kalorija i teških treninga. Iskoristio bih na ovom mjestu samo priliku da se zahvalim mom sponzoru MyProtein. Znatno su mi zadnje dvije godine olakšali pripreme i rad van sezone i pobrinuli se da mi nikad ništa ne nedostaje od svih tih dodataka ishrani. Ne mogu vam ni opisati koja je to financijska olakšica. Ali opet tu ostaje ishrana, a znamo dobro koliko je zdrava ishrana skupa”.

I dok ovo samo po sebi zvuči i jeste skupo, pred Gostom je novi izazov, jer natjecanje se održava u Španjolskoj. To u startu znači plaćanje povratne avionske karte, smještaja, kotizacije za sudjelovanje na natjecanju, hranu, boju za tijelo i milijun malih stvari koje će ostalim natjecateljima plaćati nacionalni savezi, a on će to morati sve sam.

Uz to, morat će sa sobom povesti i pratnju u ulozi obaveznog delegata, jer BiH savez nema novca ni za to.

“Previše sam radio i previše uložio da bih sad jednostavno odustao od svega toga. To bi mi na kraju krajeva bio daleko veći trošak nego ovo što me čeka. Pogotovo što sam uvjeren da sam toliko sazrio kvalitetom da zaista mogu i da napravim dobar rezultat na svjetskom nivou i kraj najjačih natjecanja. Tako da sam nakon dugog razmišljanja odlučio da nađem adekvatnu zamjenu za delegata, ali to znači dupli trošak svega. Uglavnom, moje je da se potrudim da to pokušam izgurati kako – tako, jer se iskreno ne nadam nekoj podršci sportskog saveza grada. U par navrata sam bio u pregovorima i ranije pred odlaske na jača natjecanjima, ali to uglavnom ostane samo na obećanjima. Iako bi bilo jako lijepo, a svakako i puno značilo imati i malo podrške po tom pitanju ako sam već pokazao da vrijedim i da imam potencijala za nešto više. Moje je da se maksimalno fokusiram na svoj rad”, zaključio je Adnan Gosto u razgovoru za Bljesak.info, na kraju poručivši što očekuje od svog prvog izlaza u Europu.

“Malo je to nezahvalno prognozirati kada je u pitanju jedno natjecanje takvog kalibra, ali uvijek sam se spremao s ciljem da pobijedim jer inače ne vidim ni svrhu silnih ulaganja i odricanja. Tako da ću i ovaj put da nagazim oštro i da dam sve od sebe. Uvijek kažem, samo Bože zdravlja, a za ostalo ću se sam pobrinuti. Pa tako i ovaj put vjerujem da će se, akobogda, sav isplatiti”.

Kopirati
Drag cursor here to close