Stolac

Znate li što je Škola vernakularne arhitekture?!

Sci-Tech / Flash | 09. 10. 2015. u 10:27 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je od 3. do 9. listopada 2015. godine u Stocu održala Školu o vernakularnoj arhitekturi (narodna arhitektura) u okviru Projekta pod nazivom EXtension of POtentiality of Adriatic UNESCO Sites - EX.PO AUS (Širenje potencijala UNESCO lokaliteta na Jadranu).

U sklopu Škole je sudjelovalo 19 nedavno diplomiranih mladih i studenata završnih godina Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta, Filozofskog fakulteta (povijest umjetnosti), te interdisciplinarnog studija konzervacije i restauracije na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Polaznici su uglavnom iz Bosne i Hercegovine (Banja Luka, Mostar, Sarajevo), ali i Srbije (Novi Sad).

Predavanja su održali renomirani profesori i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine (Nermina Mujezinović, Aida Idrizbegović-Zgonić, Maja Popovac Roso, Senada Demirović Habibija) kao i iz regije (Mitja Guštin, Slovenija i Filip Bubalo, Hrvatska).

Predavanja su bila fokusirana na nekoliko cjelina, prvenstveno na vernakularnu arhitekturu u kamenu (upoznavanja sa samim materijalom ali i objektima), te istraživanje i edukaciju (tehnike snimanja, metodologija suvremenog konzervatorskog pristupa, sagledavanje konteksta).

U okviru Škole polaznici su, pored teoretske nastave, imali i praktične radionice na lokalitetima nekoliko stolačkih mlinica koje su obuhvaćene Projektom EX.PO AUS, Podgradska, Batan Buzaljko i Elezovića.

Završna ceremonija Škole o vernakularnoj arhitekturi na kojoj su polaznicima podijeljeni certifikati održana je u Stocu 9. listopada 2015. godine.

Projekt EX.PO AUS je prekogranični projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013. U projekt je uključeno 12 partnera iz sedam država na Jadranu (BiH, Hrvatska, Italija, Slovenija, Crna Gora, Albanija i Grčka). U Bosni i Hercegovini, Projekt implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Opći cilj Projekta je uspostavljanje mreže suradnje lokaliteta koji su na Listi svjetskog naslijeđa UNESCO-a na prostoru Jadrana, (uključujući i one sa Tentativne liste), koja će prekogranično razvijati i razmjenjivati visokokvalitetne tehničke i upravljačke vještine uključivanjem javnog i privatnog sektora.

Projekt EX.PO AUS u Bosni i Hercegovini usmjeren je prvenstveno na podizanje svijesti o značaju i vrijednostima vernakularne arhitekture, sa posebnim naglaskom na objekte mlinica.  U skladu sa tim ciljem podizanja svijesti i širenju znanja organizirana je Škola o vernakularnoj arhitekturi.

Kopirati
Drag cursor here to close