Velika ulaganja

Znate li koliko stoje NASA-ine misije istraživanja svemira?

Sci-Tech / Flash | 27. 07. 2015. u 17:03 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijeli svijet upoznao je nedavno novo lice Plutona zahvaljujući američkoj svemirskoj agenciji NASA i njenoj letjelici Novi horizonti. Sada znanstvenici i svijet znaju puno više o ovom patuljastom planetu, a romantici čak i to da na površini Pluton ima obris velikog srca.

No, mnogi ne znaju koliko stoji jedna takva svemirska misija. NASA je uložila čak 720 milijuna dolara u misiju New Horizons. To je doista mnogo novca, ali i tek maleni ulog u usporedbi s nekim drugim svemirskih pothvatima koji su mijenjali predodžbu koju imamo o svemiru i našem Sunčevom sustavu.

Business Insider je napravio usporedbu troškova najznačajnijih svemirskih misija. Tako doznajemo da prema ugovoru Amerikanaca s Rusima, SAD plaća Rusiji 70 milijuna dolara po slanju jednog američkog astronauta u svemir u ruskoj letjelici (američki Shuttle projekt je obustavljen).

Poznata misija Europske svemirske agencije Rosetta, koja je uspjela prvi puta ljudski objekt spustiti na komet, stajala je milijardu dolara. NASA pak ima godišnji budžet od 17,5 milijardi dolara.

Što se također čini mnogo, no i to je prilično malo u usporedbi koliki su bili budžeti u slavno doba misija na Mjesec u američkom programu Apollo. Taj program stajao je čak 100 milijardi dolara.

Budžet Međunarodne svemirske postaje je još skuplji sa 150 milijardi dolara.

No, najskuplji dosad projekt svemirskog istraživanja je ciklus NASA-inih Shuttleova - 209 milijardi dolara.

Iako Amerikanci ulažu mnogo u razvoj tehnologije i novih raketa, mnogi zaljubljenici u svemirska istraživanja voljeli bi kada bi to činili i puno više, te povećali budžet NASA-i. Za usporedbu budžet SAD-a za vojsku iznosi 3,34 bilijuna dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close