Prava Pacijenata

Znate li koje sve informacije su zdravstvene ustanove dužne osigurati pacijentima?

Sci-Tech / Flash | 28. 05. 2015. u 11:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Usluga na nuli, odnos prema pacijentu vrlo kritičan, neljubazan, nekulturan. Zahladnila je briga prema ljudima.'', neki su od komentara građana Mostara na pitanje koliko su zadovoljni dobivenim informacijama u zdravstvenim ustanovama.

Naime, zakonom je propisano da svaki pacijent ima pravo na informaciju o svom zdravlju, svojim pravima i obvezama i načinu kako ih koristi.

Kako se ističe u analizi Udruge Naše društvo iz Mostara, zdravstvene ustanove i zdravstveni djelatnici dužni su pacijentima osigurati opće informacije koje se odnose na zdravstvenu ustanovu, posebne informacije kao i pojedinačne, osobne informacije.

Sve češće se govori o asimetriji između korisnika i pružatelja usluga, a ombudsmenai za zaštitu potrošača ističu kako se ne primjećuje da se proces komunikacije između pacijenata i ustanova uopće otvorio.
Jedna od glavnih zamjerki građana je nedostatak informacija, a građani to formuliraju kao neljubaznost.

Pravo na informaciju je temeljno pravo pacijenata koje otvara pristup svim drugim pravima. Znate li koje sve informacije su zdravstvene ustanove i zdravstveni djelatnici dužni osigurati pacijentima? Krije li se ponekad iza neljubaznog djelatnika upravo kršenje prava pacijenta na informaciju? Što građani misle o ljubaznosti zdravstvenih djelatnika? Postoje li kazne za kršenje ovog prava?

 

Kopirati
Drag cursor here to close