Rang lista

Znate li koje je mjesto BiH zauzela na listi inovativnosti

Sci-Tech / Flash | 25. 09. 2016. u 08:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na listi najinovativnijih svjetskih gospodarstava, projekt Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva, univerziteta Cornell i poslovne škole Insead, Slovenija je najbolje rangirana država regije.

Iza Slovenije, koja je ove godine zauzela visoku 32. poziciju, slijede Hrvatska (47), Crna Gora (51), Makedonija (58), Srbija (65), Bosna i Hercegovina (87), a na začelju regionalne grupe nalazi se Albanija (92).

Među 128 država u ovogodišnjem Global Innovation Indexu uvjerljivo dominiraju europski predstavnici, pa je prva Švicarska, druga Švedska, a treća Velika Britanija.

U formiranju liste inovativnosti gospodarstva uzeto je obzir nekoliko područja, poput razvijenosti infrastrukture, stabilnosti institucija, tržišne i poslovne sofisticiranosti, kreativne proizvodnje te istraživanja.

Podsjetimo, svake godine širom svijeta izlažu se patenti iz Bosne i Hercegovine, no ova činjenica nije toliko poznata, a sredstva koja se ulažu u ovu oblast su nedovoljna, pisali su ranije bh. mediji.

Za program 'Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu' izdvojeno je 117.000 KM, dok je za projekt 'Podrška pripremi projekata za sredstva iz fonda EU - HORIZONT, COST i EUREKA' izdvojeno 444.000 KM, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Iz Asocijacije inovatora BiH za Nezavisne novine ranije su rekli da sredstva koja se izdvajaju za ovu oblast nisu dovoljna te da je podrška države loša.

"Za 20 godina postojanja promovirali smo 357 inovacija i dobili 1.366 priznanja, a po broju nagrada nalazimo se iznad prosjeka na svjetskoj sceni", rekao je Husejin Hujić, generalni tajnik Asocijacije. Dodao je da se bh. patenti izlažu svake godine širom svijeta i da oni zapravo predstavljaju potencijalne razvojne projekte za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close