klimatske promjene

Znanstvenici traže hitnu istragu novih rupa u Sibiru

Sci-Tech / Flash | 25. 02. 2015. u 11:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Satelitske fotografije otkrile su pojavu novih kratera u Sibiru, ogromnih rupa u tlu koje su najvjerojatnije posljedica erupcije metana, usljed porasta temperature zbog klimatskih promjena. Ugledni moskovski znanstvenik Vasilij Bogojavlenski, zamjenik šefa Instituta za istraživanje nafte i plina, pozvao je na hitnu istragu ovog fenomena.

Nove satelitske snimke pokazale su da su krateri znatno rašireniji nego što se prije mislilo, te da svaku veliku rupu okružuje do 20 mini-kratera.

''Za sada smo otkrili sedam kratera u arktičkom području'', rekao je Bogojavlenski. ''Pet se nalaze na poluotoku Jamal, jedan u neovisnom okrugu Jamal, a jedan sjeverno od regije Krasnojarsk, kraj poluotoka Taimir. Za četiri kratera znamo točno gdje se nalaze, ostale su pronašli čuvari sobova, ali siguran sam da ima još kratera na Jamalu, samo ih moramo potražiti, kazao je.
Bogojavlenski ističe kako je najzanimljiviji krater ‘B2,’ koji se nalazi 10 kilometara južno od Bovanenkova. Na snimci se vidi da se radi o jednom velikom jezeru koje okružuje više od 20 malih kratera ispunjenih vodom.

''Na satelitskim snimkama otkrili smo da tu prethodno nisu bili ni krateri ni jezero. Neki su se krateri pojavili, potom još njih. Potom su se, pretpostavljam, neki krateri ispunili vodom i pretvorili u nekoliko jezera, a potom su se stopili u jedno veliko jezero, veličine 50 puta 100 metara.

''Nakon proučavanja ovog objekta, poprilično sam siguran da se radilo o seriji erupcija plina kroz duže razdoblje. Nažalost ne znamo kada se točno te erupcije odvijaju'', češće u ljeto ili zimi. Vidimo samo rezultate tih erupcija.

Moskovski znanstvenik vjeruje da kratere uzrokuju podzemne eksplozije metana iz plitkih podzemnih spremnika tog plina. Koncentracija je vjerojatno rasla dok se plin oslobađao iz leda koji se topio, dok nije postigao koncentraciju koja je eksplozivna - između 5 i 15 posto.
''Godine iskustva pokazale su nam da erupcije plina mogu uzrokovati ozbiljne štete naftnim platformama, naftnim i plinskim poljima, te plinovodima i naftovodima. Moguće je da će biti još erupcija, i moguće je da dođe do zapaljenja'', rekao je, naglasivši da se možda baš to dogodilo s kraterom u Antipajuti.

''Lokalni stanovnici rekli su nam da su vidjeli bljesak. Vjerojatno se zapalio plin kada se pojavio krater B4, pored poluotoka Taimir. Po tome vidimo da takve eksplozije mogu biti opasne i razorne. Moramo hitno dobiti odgovore na pitanja: koja područja su pod kojim uvjetima najopasnija, rekao je Bogojavlenski, prenosi Jutarnji.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close