Sreća

Znanstvenici otkrili kako pretvoriti CO2 u gorivo

Sci-Tech / Flash | 21. 10. 2016. u 07:17 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su uspjeli preokrenuti proces gorenja i iz ugljikova dioksida dobiti gorivo - i to relativno slučajno. Uz pomoć nanotehnologije u Oak Ridge laboratoriju su tako proizveli etanol, a materijali koje su koristili relativno su jeftini te bi se štetne emisije iz elektrana mogle koristiti da se pretvore u etanol, koji se može koristiti za gorivo.

U radu su računali na to da će im njihova tehnika od CO2 proizvesti metanol, no umjesto toga su dobili etanol. Autor rada Adam Rondinone napisao je u časopisu ChemistrySelect da je CO2 sada velik problem, a ako će ga moći iskoristiti, da će onda spriječiti njegov povratak u atmosferu te da se taj etanol odmah može koristiti u vozilima



Katalizator su napravili od ugljika, bakra i dušika, a električnom energijom su potaknuli reakciju. Novost kod njihovog katalizatora je bila u nanočesticama bakra koje su bile ugrađene u sićušne šiljke od ugljika, čime su izbjegli potrebu za puno skupljim materijalima. No, očekivali su da će proces biti kompliciraniji, a Rondinone dodaje da su relativno slučajno otkrili da materijal funkcionira.

"Htjeli smo proučavati prvi korak predložene reakcije kad smo otkrili da katalizator obavlja cijelu reakciju sam po sebi. Etanol je bio iznenađenje. Iznimno je teško doći od CO2 do etanola s jednim katalizatorom" rekao je Rondinone. Pojasnio je i da se većina CO2 i električne energije koja je išla u proces pretvorila u etanol, a istraživači sada rade na tome da poboljšaju učinkovitost procesa i otkriju više detalja o svojstvima katalizatora.

Ako tehnologija pretvaranja CO2 u gorivo postane ekonomski isplativa i dostupna mogla bi postati nova velika alternativa, no još nije poznato kad bi ovo njihovo otkriće moglo biti spremno za napuštanje laboratorija, pišu 24sata.hr

Kopirati
Drag cursor here to close