Računalne aplikacije

Znanstvenici osmislili software za pomoć starim osobama

Sci-Tech / Flash | 22. 11. 2014. u 10:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski i ruski znanstvenici osmislili su računalni software koji olakšava svakodnevni život starih osoba koji je predstavljen na Politehničkom sveučilištu Tomsk.

Šef projekta Fabio Cassati sa Sveučilišta Trento rekao je da je software nastao kao odgovor na sve duži život čovjeka i probleme vezane za kvalitetu života starih osoba, dodajući da će ovaj program biti pušten u rad u Tomsku u prosincu.

Znanstvenici su utvrdili da postoje tri primarna faktora koja određuju kvalitetu života starih osoba - fizička aktivnost, komunikacija i doprinos društvu, odnosno rad, pišu Nezavisne novine.

Ovaj software je osmišljen za korisnike tablet računala i "pokriva" sva tri ova faktora, navodi agencija "Sputnjik".

Jedna od aplikacija služi kao osobni trener i pokazuje korisnicima osnove fizičke vježbe, dok druga aplikacija pomaže starim osobama da budu u kontaktu sa djecom i unucima.

"Postojeći telekomunikacijski alati su previše složeni za stare osobe, ne mogu svi na primjer koristiti Skype'', kaže Cassati, dodajući da je ovaj software manje kompliciran od običnog telefona.

On je rekao da će korisnik morati pritisnuti samo jedno dugme i time je automatski logiran, bez potrebe traganja za određenim programima i upisivanja podataka u smislu korisničkog imena ili šifre.

Program, također, omogućava starim osobama da rade od kuće, na primjer da testiraju neki software, pišu Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close