Vječno pitanje

Znanstvenici će uskoro odgovoriti na enigmu kako su izgrađene piramide

Sci-Tech / Flash | 18. 01. 2016. u 15:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici će uskoro započeti s analizom misterioznih svemirskih čestica pronađenih u egipatskoj Krivoj Piramidi, koju je dao izgraditi faraon Snofru i koja se nalazi 40 kilometara južno od Kaira.

Rezultati njihove analize mogli bi dati odgovor na jedno od najviše postavljanih potanja o ljudskoj povijesti - kako su izgrađene egipatske piramide.

Međunarodni tim znanstvenika u 105 metara visoku Krivu piramidu postavio je ploče, a u prosincu 2015. godine prikupili su podatke koje su ploče zabilježile.

Unutar navedene piramide znanstvenici su otkrili radiografske čestice, odnosno muone, koji na tlo padaju iz Zemljine atmosfere. Te čestice se lagano kreću kroz prazan prostor, no tvrde površine ih ili apsorbiraju ili preusmjeravanju. Znanstvenici proučavaju obrasce tih čestica i vjeruju da će ih to dovesti do velikog otkrića, vezanog za nastanak piramida u Egiptu.

"Kad govorimo o konstrukciji piramida, ne postoji jedinstvena teorija, koja je 100 posto dokazana ili provjerena. Sve su to samo teroije i hipoteze", istaknuo je Hany Helal, potpredsjednik Heritage Innovation Preservation instituta, koji provodi navedenu studiju, prenosi RT.

"Ono što mi pokušavamo napraviti s novom tehnologijom, jest da želimo potvrditi, promijeniti ili nadograditi hipoteze o tome kako su izgrađene piramide", dodao je.

"Ako pronađemo i samo kvadratni metar praznine negdje, to će potaknuti nova pitanja i hipoteze a možda će pomoći u rješavanju konačnih pitanja", rekao je Mehdi Tayoubi, predsjednik Instituta.

Znanstvenici su prikupljali podatke skeniranjem četiri piramide. Očekuju da će mjerenja potrajati do kraja 2016. godine, a skeniranja uključuju infracrvenu termografiju, muonsku radiografiju i 3D rekonstrukciju.

Tim znanstvenika uvjeren je da bi nadolazeća testiranja mogla biti ključna u pronalasku odgovora vezanih za postanak piramida

Kopirati
Drag cursor here to close