IAG-IASPEI

Znanstvenica iz Travnika predstavljala BiH u Japanu

Sci-Tech / Flash | 12. 08. 2017. u 06:46 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlada nada iz Travnika Randa Natraš predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na znanstvenom simpoziju IAG-IASPEI koji se održao u Japanu.

Njen prijavljeni rad bio je prihvaćen za usmeno prezentiranje na ovom skupu najviše svjetske razine, te je također i dobitnica financijske podrške Međunarodne asocijacije za geodeziju (IAG) za pokriće putnih troškova i participacije na simpoziju zajedno s još 13 mladih znanstvenika u svijetu, prenosi Drukčiji Radio.

Randa je u toku sesije “Geodetsko daljinsko istraživanje” predstavila “Daljinsko istraživanje ukupnog broja elektrona (TEC-a) u jonosferi korištenjem opažanja Globalnih navigacijskih satelitskih sustava (GNSS) u vezi s događajima svemirskog vremena i seizmičkom aktivnošću u Bosni i Hercegovini” koji je vođen pod mentorstvom doc. dr. Medžide Mulić, Odsjek za geodeziju, Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Randa je ovim istraživanjem na IAG-IASPEI simpoziju predstavljala Univerzitet u Sarajevu, a i Bosnu i Hercegovinu.

Naravno, putovanje u Japan iziskuje i dosta finansijskih sredstava, te se Randa ovim putem želi javno zahvaliti Međunarodnoj asocijaciji za geodeziju (IAG), Općini Travnik i Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” Travnik na pruženoj podršci.

Dobitnica je povelje Univerziteta u Sarajevu za najbolju studenticu I i II ciklusa studija na Građevinskom fakultetu, te pohvale u globalnom priznanju američkog geoprostornog magazina xyHt kao izvanredna geoprostorna stručnjakinja ispod 40 godina starosti u 2017. godini.

Ova mlada znanstvenica je zadnju godinu dana provela u svom rodnom gradu Travniku u sklopu Programa stručnog osposobljavanja u Službi za urbanizam, građenje, katastar i imovinsko – pravne poslove u Općini Travnik.

Randa nastavlja da niže uspjehe u svojoj karijeri, a naredne akademske godine čekaju je nova istraživanja na Tehničkom univerzitetu u Beču, zahvaljujući devetomjesečnoj stipendiji Ernst Mach – worldwide, Austrijske agencije za međunarodnu suradnju u obrazovanju i istraživanju (OeAD-GmbH).

Kopirati
Drag cursor here to close