jedinstvena prilika

Znanost kroz zabavu: ‘Europska noć istraživača’ i u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 28. 09. 2016. u 12:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Oxfam ureda u BiH, Instituta za hidrotehniku iz Sarajeva i Tidea d.o.o. iz Banje Luke, u pet bh. gradova u petak će biti održana "Europska noć istraživača", a radi se o manifestaciji koja promovira znanost i istraživači rad.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu danas je predstavljen program manifestacije te naglašen značaj znanosti i istraživačkog rada za društveni i ekonomski razvoj države.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Izaslanstva EU u BiH Massimo Mina okarakterizirao je to kao jedinstvenu priliku za sve da se približe znanosti kroz zabavu te istaknuo da se “Europska noć istraživača” financira iz Horizonta 2020, što je najveći program EU za financiranje inicijativa u znanosti.

Savjetnica federalne ministrice obrazovanja i znnaosti Sanela Kuko istaknula je značaj promocije znanosti i znanstvenoistraživačkog rada te posebno približavanja znanosti mladim naraštajima i motiviranja kod njih istraživačkog duha, što i jeste cilj ove manifestacije.

I načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo zadovoljan je zbog prilike što je, uz federalno resorno ministarstvo, i toj općini omogućeno da sudjeluje u organizaciji manifestacije te je istaknuo napore što ih ta općina ulaže na motivaciji mladih da se uključe u istraživačke projekte.

Stručna savjetnica za europske integracije i međunarodne odnose u Ministarstvu civilnih poslova BiH Alma Hasanović istaknula je značaj programa Horizont 2020 i precizirala da se BiH od početka pridružila tom programu, a istraživači mogu pod jednakim uvjetima aplicirati za financiranje znanstvenih projekata kao i svi drugi u Europi.

‘’Od 2014. podneseno je 200 znanstvenoistraživačkih projekata, od čega je u toku provedba 16 projekata. Da bi podržalo te procese, Ministarstvo dodjeljuje i grantove za pripremu i pisanje projekata. Za tu podršku izdvajamo 440. 000 KM godišnje’’, kazala je. Pozvala je znanstveno-istraživačke institucije i organizacije da iskoriste mogućnosti koje nudi program Horizont 2020.

U okviru "Europske noći istraživača 2016." u BiH će i ove godine posjetiteljima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te znanstvenu zabavu. Tu su i raznovrsne radionice, a najavljeno je i sudjelovanje visokoškolskih institucija.

Manifestacija “Europska noć istraživača 2016.” najavljena je za petak od 17 sati, u Sarajevu na Vilsonovom šetalištu, u Banjoj Luci na Trgu Petra Kočića, u Mostaru na Španjolskom trgu i još nekoliko lokacija, te u Bijeljini na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića i u biznis centru u Goraždu.

"Europska noć istraživača" pokrenuta je 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i realizira se svakog posljednjeg petka u rujnu u cilju promocije znanstvenih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja nivoa svijesti javnosti o utjecaju raznih istraživanja na svakodnevni život.Noć istraživača prošle godine održana je u više od 280 gradova u 30 europskih država.

Kopirati
Drag cursor here to close