Uspješno liječenje

ZMapp: Krije se lijek protiv ebole

Sci-Tech / Flash | 07. 08. 2014. u 06:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvoje Amerikanaca, koji su se u Liberiji zarazili virusom ebola, uspješno su liječeni pomoću sredstva ZMapp-a. Taj serum se već uzdiže kao čudotvorno sredstvo. Službeno je taj lijek testiran samo na majmunima.

Eksperimentalni lijek ZMapp je razvijen u laboratorijima američke farmaceutske tvrtke Mapp Biopharmaceutical Inc. sa sjedištem u San Diegu. Do sada je taj serum testiran samo na majmunima, ali uspješno. Već 2012. godine su znanstvenici objavili jednu studiju u znanstvenom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences", u kojemu opisuju kako djeluje ZMapp.

Tako navode, na primjer, da se taj serum sastoji od tri antitijela i da je svako od tih antitijela ciljano usmjereno protiv određenih proteinskih struktura ebola virusa.

Tri različita testa su provedena sa ZMappom: jedna skupina majmuna je cijepljena s tim serumom i zatim inficirana opasnim ebola virusom. Druga skupina je prvo inficirana i 48 sati poslije toga je tek ubrizgan serum. Od te skupine ih je tri četvrtine preživjelo. Od životinja iz treće skupine, koji su serumom liječeni tek 120 sati nakon infekcije, preživjelo je njih 43 posto, prenosi Deutsche Welle.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju na preveliki entuzijazam. Ističu da taj serum mora proći sve potrebne kliničke testove. No, u slučaju dvoje Amerikanaca je ta faza zbog opasne situacije preskočena. Bilo je potrebno brzo djelovati. Željelo se iskoristiti sve mogućnosti kako bi se pomoglo američkom liječniku i misionarki.
Zbog tog slučaja se sada i na istraživanja na polju ebole drukčije gleda. Nacionalni institut za zdravlje SAD-a je ustupio 28 milijuna dolara za istraživanja kako bi se ubrzalo razvijanje djelotvornog lijeka protiv ebole.

Ta istraživanja, međutim, ne odvijaju se samo punom parom u tvrtki Mapp Bipharmaceutical Inc., već i u Velikoj Britaniji znanstvenici rade na mogućem cjepivu, na primjer na Sveučilištu u Cambridgeu. I oni su svoje sredstvo testirali na majmunima, također uspješno. Ali i u Cambridgeu će trebati proći godine dok se provedu sve potrebne studije.

Za to vrijeme punom parom na licu mjesta odvija se borba protiv širenja te zarazne bolesti, prenosi Deutsche Welle.

Šef Svjetske banke, liječnik Jim Yonk Kim, obećao je da će ta institucija uložiti 200 milijuna američkih dolara za borbu protiv ebole u zapadnoj Africi. Afrička banka za razvoj namjerava dodatno na raspolaganje staviti 60 milijuna dolara. Cijeli program bi trebala voditi i provoditi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Ona je već 1. kolovoza objavila plan prve pomoći kojim bi se Gvineja, Liberija i Sierra Leone trebali podržati sa 100 milijuna američkih dolara u borbi protiv ebole. Te tri zemlje su najjače pogođene zarazom.

Povodom najave šefa Svjetske banke o milijunskoj pomoći u borbi protiv ebole je Jom Yong Kim naglasio: "Imamo odgovornost za tu regiju u Africi. Stoga ćemo učiniti sve što možemo, i to ne samo kratkoročno. Razmislit ćemo o tome da razvijemo tamošnje zdravstvene sustave, kakve ljudi i zaslužuju."

Loše razvijeni zdravstveni sustavi i jesu jedan od glavnih razloga zašto se zaraza brzo širi u toj regiji. Riječ je o najgorem izbijanju te bolesti dosad. U brojnim seoskim područjima zapadne Afrike nema bolnica, tako da se o oboljelima brinu članovi obitelji koji se tako također mogu zaraziti ukoliko dođu u kontakt s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama oboljelog. A tamo gdje ima liječnika i njegovatelja često nedostaje adekvatna oprema i zaštitna odjeća.

WHO također planira, kako se navodi, poslati nekoliko stotina dodatnih liječnika i njegovatelja u zapadnu Afriku. Iako su brojni liječnici već stigli u pogođena područja, zaraza se širi, pogotovo u udaljenim područjima, kako kaže Max Gertler iz organizacije "Liječnici bez granica". Taj njemački liječnik se upravo vratio sa sjevera Liberije, gdje je u brojnim tamošnjim selima zabilježeno izbijanje ebole.

"Nisam naišao na predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije, koji bi pomagali tamošnjim vlastima", kritizira Gertler i dodaje kako transport potrebnih sredstava za njegu pacijenata otežavaju i loši putevi, prenosi Deutsche Welle.

Kopirati
Drag cursor here to close