Tvrdnje znanstvenika

Život na drugim planetima bio bi vrlo kratak

Sci-Tech / Flash | 22. 01. 2016. u 14:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa astrobiologa s Australskog nacionalnog sveučilišta tvrdi da bi život na drugim planetima, ako bi uopće i uspio nastati, bio vrlo kratak te da bi ta bića izumrla jako brzo.

Smatraju kako bi mnogi planeti mogli biti nastanjeni ili pogodni za razvoj mikroorganizama, no da bi zagrijavanjem ili hlađenjem površine ipak postali negostoljubivi za život.

U svojoj novoj teoriji znanstvenici su sagledali kakvu bi ulogu imao život u kontroli klime planeta jer primjerice smatraju da su Mars i Venera nekad bili nastanjeni životom, no taj život nije utjecao na klimatske promjene čineći ih pogodnijima za daljnji razvoj života. Mars je s vremenom postao ledena pustinja, a Venera pravi pakao, prenosi Daily Mail.

Nagađaju da se na raznim planetima život možda pojavio i više puta, no tvrde da bi munjevitom brzinom i nestao osim ako nije bio sposoban evoluirati dovoljno brzo da podnese stakleniče plinove i utječe na stabilnost temperatura na površini.

Dr. Aditya Chopra, voditelj istraživanja i astrobiolog izjavio je kako je svemir vjerojatno pun nastanjivih planeta, toliko da većina znanstvenika smatra da bi trebali obilovati vanzemaljcima.

''Međutim, život je u ranim fazama strašno slab i krhak pa mislimo da vrlo rijetko evoluira dovoljno brzo da bi preživio“, dodao je.

Profesor Charley Weaver iz Nacionalnog sveučilišta Australije izjavio je kako je Zemlja jedno od rijetkih mjesta gdje je moguće osigurati opstanak "života".

Kopirati
Drag cursor here to close